Работещите в Белодробна болница в Пловдив започват протести срещу закриването на лечебното заведение. Предложението за преустановяване на лечебната дейност и ликвидация на специализираната болница влиза на сесия този четвъртък. То е на заместник-кмета Розалин Петков, припомня радио Пловдив.

Той в твърди, че финансовото положение на "Д. Кудоглу" е критично. Натрупаните загуби от миналите години са в размер на 4 250 000 лева, а само за 2012-а са 612 000 лева. Задълженията надхвърлят 3,5 млн. лева и има опасност кредиторите да поискат общинското здравно дружество да бъде обявено в ликвидация.

Зам.-кметът признава, че болницата не е получавала достатъчно пари. Един болен, настанен в лечебницата, струва 46,70 лева на ден, а от Министерството на здравеопазването се плащат по 25,62 лева, допълва marica.bg.

Дейността на лечебното заведение ще се прехвърли като отделение към Университетска болница „Свети Георги" в Пловдив, в което ще има 35 легла. Медиците от Белодробна болница обаче се опасяват, че няма да има кой да поеме диспансеризацията.

С ликвидацията на лечебницата целия персонал от 94 души ще остане на улицата.

Ликвидацията става факт, след като здравното министерство даде съгласие и посочи датата за това. Управителят на болницата д-р Веселин Давчев се освобождава от длъжността.