Европейският съюз може да даде на Украйна пари за покриване на газовия дълг към Русия, но само при наличието на ясни гаранции, заяви външният министър на Чехия Любомир Заоралек преди срещата на външните министри на ЕС в Люксембург, предаде ИТАР-ТАСС.

„ЕС може да разгледа въпроса за предоставяне на допълнителни средства на Украйна, които включително могат да бъдат използвани за покриване на задълженията към „Газпром", отговори той на въпрос дали Чехия поддържа плана за предоставяне на краткосрочен кредит от 2 милиарда евро на Украйна, който Киев поиска.

По думите му парите могат да бъдат предоставени само при ясни гаранции, че ще бъдат прокарани реформи, борба с корупцията и изпълнение на всички останали условия на ЕС.

Необходимо е да имаме контрол над разпределението на предоставените средства, поясни той.

Припомняме, вчера украинският президент Петро Порошенко заяви, че Киев и Москва са договорили доставките на газ и цената им.

Той припомни, че предложението на Киев и ЕС е било 325 долара за летни и 385 долара за зимни доставки, а руското - 385 долара за цялата година (за 1000 куб.м.). Затова в Милано е било решено да се говори само за зимния период, до 31 март, и Москва е съгласна с фиксираната цена.

Русия не е получила 5,5 милиарда долара украински дълг, но е готова да преизчисли тази цифра, като намали цената на газа със 100 долара със задна дата. По този начин, поддържайки тази цена и през есенно-зимния период, украинският дълг към Русия ще намалее с 1 милиард долара - до 4,5 милиарда долара.