Няма направени предложения от лидера на НДСВ за промени в кабинета, съобщи в кулоарите на парламента премиерът Сергей Станишев.

Запитан дали оставките в НДСВ ще разклатят коалицията, той каза, че не вижда сериозни основание за безпокойство относно мнозинството и стабилността на управлението.

„Всякакви такива приказки, които се водят от опозицията, в това число - извънпарламентарната, са техни надежди, зад които няма реална база", заяви Станишев.
Като пояснение той изтъкна, че управлението е преди всичко отговорност - „ отговорност, която сме поели и ще носим, за да се развива България успешно в Европейския съюз".

„Разбира се напрежението в една от партиите от управляващата коалиция, което се прояви и в парламентарната група не е приятно за коалиция",коментира Станишев. Той каза, че е важно в рамките на НДСВ да се води реален диалог и да се търси вътрешна консолидация.

„Доколкото знам народните представители, които са напуснали парламентарната група не са оттеглили своята подкрепа от мнозинството и от правителството", добави премиерът.

По въпроса дали ще има нова парламентарна група, Станишев коментира, че това е тяхно право от гледна точка на достъп до парламентарната трибуна, време за участие в дебати и е разбираемо.

Има по-важни въпроси на дневен ред, заяви Станишев и съобщи, че има възможност коледните пенсии да бъдат не по 50, а 100 лв.

Премиерът каза, че вчера е имало обсъждане с министрите на финансите и на труда и социалната политика във връзка с преизпълнението на бюджета и в резервите в това число на НОИ.

Станишев каза, че е поръчал на двамата министри до днес на обяд да направят разчети за възможността коледните пенсии да се вдигнат от 50 на 100 лв.

Такава възможност съществува според мен и според експертите, каза Станишев.
Той допълни, че тази стъпка ще изисква 230 млн. лв. в края на тази година и заяви, че това е реалистично и е сигурен, че ще бъде направено.