Около 1000 българи се наредиха на две опашки в Лондон, за да гласуват на парламентарните избори в България, съобщaва БГНЕС, като цитира ИА "Дестар".

По думите на Миглена Тончева, желаеща да упражни правото си на глас в английската столица, за да се стигне до избирателната урна, се чака около 4-5 часа.

В английската столица в момента вали дъжд и температурите са ниски. Чакащите да упражнят правото си на глас недоволстват от липсата на информация защо се бави гласуването. Опашките са на открито.

Големи опашки от желаещи да гласуват имаше и в Брюксел, съобщи за news.bg наш читател. В белгийската столица са разкрити две секции за гласуване - и двете в Постоянното представителство на България към ЕС. По-бавно е протичало гласуването за тези българи, които не са се регистрирали предварително. Наложило се е те да попълвал заявления си на място. Иначе на място е имало много служители, които да насочват избирателите, така че гласуването е преминало спокойно.

Групата е Bulgarians in Leuven са се организирали във Фейсбук да пътуват заедно от Льовен към Брюксел, съобщи още нашият читател.

Малко по-късно в редакцията на news.bg пристигна следното писмо от наш читател, придружено с видеоматериал:

ЛОНДОН 12/05/13

Дошлите в девет чакат средно 3 часа. Тези в 10 - 4ри часа. Тези в 11- 5 часа.

Степента на патриотично търпение е уникална. Безумието на БГ институциите- още по-уникално.

Оправданието ще е, че много хора не са се регистрирали предварително.

Но има хиляди предварително регистрирали се. Опашката върви с метър на час.

Всеки път има оправдание; включително за отказани секции след 2000 подписа.

Хората идват, редят се или се отказват; много от тях - завинаги.

Патриотичния глас на българите в ЕС явно е нежелан.

Прости, Майко България.