НАСА може да обяви сключването на нов договор с американска компания за конструирането на нов космически кораб за доставянето на астронавти на борда на Международната космическа станция (МКС), пише „Вашингтон пост", предаде ИТАР-ТАСС.

С това се цели да се избегне зависимостта от руските кораби „Союз" при подобни мисии.
Изданието отбелязва, че САЩ вместо да заплащат по 70 милиона долара за място на борда на руския кораб въпросният договор ще позволи на САЩ за пръв път от известно време да отправя астронавтите си в космоса от своята територия.

Според „Вашингтон пост" основните претенденти за сключването на контракта са три - компанията "Спейс Екс" и "Сиера Невада", а също така и ветеранът, концернът "Боинг".

Докато "Спейс Екс" и "Боинг" работят над създаването на капсула за доставяне на астронавти в орбита, третият претендент - "Сиера Невада" разработва възможно най-интересното предложение. Това е "космически самолет", който много прилича на миниатюрна версия на космическата совалка и може да се използва за излитания и кацания от самолетни писти", се отбелязва в статията.

Вестникът напомня, че първоначалният старт за изстрелването на екипаж в рамките на този проект бил предвиден за 2015 година, но след това бил отложен за 2017 г. заради проблеми с финансирането.

От НАСА очакват новата совалка да извършва средно по две мисии годишно до МКС.