Премиерът Борисов е приел оставката на шефа на ДАНС Петко Сертов.

Още в събота стана ясно, че Сертов е депозирал оставката си, но до днес се изчакваше позицията на премиера.

От правителствената пресслужба уточняват, че Борисов е съгласувал решението си с президента Първанов.

На среща със Сертов министър-председателят е изказал своята благодарност за досегашната му работа начело на ДАНС и е изразил желанието си за оптимизиране на работата и издигане на авторитета на агенцията.

Както още в събота стана ясно, че новият шеф на ДАНС ще е Цветлин Йовчев.

Кандидатурата му, която също е съгласувана с Георги Първанов, ще бъде гласувана на заседанието на Министерски съвет в сряда, 5 август, след което ще бъде предложена на президента за издаване на указ за назначаване.

Припомняме, Йовчев бе шеф на главна дирекция „Контраразузнаване" към ДАНС, но през октомври 2008 напусна службата.
Това съвпадна с уволнението на зам.шефа на ДАНС Иван Драшков, с когото Йовчев е близък.

Йовчев е контраразузнавач от кариерата, като работи по едни от най-интересните случаи през годините, сред които изгонването от страната на руските бизнесмени Майкъл Чорни и Денис Ершов.
Като служител на НСС по времето на ген. Атанасов (кабинетът "Костов"), Йовчев е в екипа, изготвил прословутия доклад на Атанасов за корупцията.

Подаването на оставка на Петко Сертов е първата вярна стъпка към дългия път на създаването на мощно оръжие на държавата за противодействие на корупцията и борбата с мафията.

Това каза пред БНР председателят на парламентарна комисия за контрол на ДАНС Иван Костов.

Междувременно в редакцията се получи съобщение, с което Петко Сертов се оттегля от ръководството и се обръща към своите колеги.

От името на председателя на ДАНС Петко Сертов, пресслужбата на агенцията, благодари на целия състав за изключителния професионализъм, висок морал и всеотдайност, с които всички работеха в защита на интересите на българските граждани.

През тази година и половина беше установен нов, модерен и чист стил на работа на една служба за сигурност, непознат досега, посочват от агенцията.
Според това и благодарение на това ДАНС наложи авторитета на България в сродните й партньорски служби и свърши повече работа, отколкото беше свършена през последните 20 години.

"Беше създаден екип от високомотивирани и професионално подготвени хора, готови да работят за интересите на страната ни и нейното европейско настояще", се посочва в прессъобщението. За мен лично тази година ще остане един вдъхновяващ пример за това, че българските служби за сигурност могат и имат ресурса да работят."