Президентът на Франция Франсоа Оланд заяви, че ще бъдат разположени повече френски войници в Мали, за да подкрепят вече участващите в борбата срещу ислямските бунтовници 750 военнослужещи, съобщава БиБиСи.

При визитата си в Обединените Арабски Емирства, където Оланд посети френската регионална база, известна като „Мирния лагер" в Абу Даби изтъкна, че нови въздушни удари тази нощ „са постигнали целта си".

За момента ние имаме 750 мъже и броят им ще се увеличи. Нови въздушни удари тази нощ постигнаха целта си", изтъкна Оланд.

Френският външен министър Лоран Фабиюс заяви в ОАЕ, че очаква страните от Персийския залив да помогнат за френската военна операция в Мали.

Френският контингент се очаква да достигне до 2500 военнослужещи в следващите седмици.

Около 30 френски танка и военни автомобили с войници навлязоха в Мали от Кот д' Ивоар с въздушен ескорт в понеделник, съобщиха свидетели.

Африкански ръководители на армии ще се срещнат в Мали днес, за да дискутират колко страни и войници ще подкрепят французите в Мали.

Африканските сили ще разположат според Резолюция 2085 на Съвета за сигурност на ООН, приета през декември, 3000 военнослужещи. Нигерия се очаква да изпрати 600 войници, Сенегал, Буркина Фасо и Того всяка по 500 и Бенин 300 войници.

Великобритания ще достави два товарни самолета C17. Франция очаква логистична помощ също от Дания и САЩ.

Франция оперира в страната със самолети "Мираж" и "Рафал".

Припомняме, Франция започна своята интервенция в африканската страна миналият петък с ясната цел да спре напредването на ислямистите към столицата.

Вчера вечерта Съветът за сигурност на ООН единодушно подкрепи интервенция.

Съобщава се, че ислямисти се изтеглят от основните градове Тимбукту и Гао. В понеделник те завзеха град Диабали, територия, контролирана от правителството.

Най-малко 11 правителствени войници от Мали и един френски пилот на хеликоптер са загинали от началото на интервенцията. Повече от 100 екстремисти са убити.

През април 2012 година таурегите в страната завзеха Северно Мали, но по-късно племето бе изтласкано от ислямисти.