Софийска градска прокуратура внесе в Софийски градски съд обвинителен акт срещу Красимир Георгиев (Красьо Черния), съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение. Бизнесменът, сочен за „кадровик в сянка" на ВСС, е обвинен за укриване на данъци.

От прокуратурата поясниха, че става въпрос за престъпление, извършвано от началото на 2006г. до края на 2008г. Георгиев въобще не е подавал данъчна декларация през 2006г., а тези от 2007г. и 2008г. не са включвали пълния му доход. Според обвинителите, за трите години Красьо Черния си е спестил общо 94 492,93 лв. данъци.

Ако данните бъдат доказани пред съда Георгиев може да получи присъда до 8 години лишаване от свобода, а част от имуществото му ще бъде конфискувано.

По искане на комисията "Кушлев", СГС вече наложи запор върху имущество и банкови сметки на Красьо Черния за над 1 млн. лв. заради делото за укриване на данъци.

Името на плевенския бизнесмен нашумя, след като миналото лято членът на ВСС Иван Колев заяви, че е чувал как мъж с прякор Красьо Черния е осигурявал назначения в съдебната система срещу пари. Заради контактите си с Красьо оставки подадоха редица магистрати, сред които членовете на ВСС Стойко Стоев и Иван Димов.

Според обвинението Георгиев е излъгал прокуратурата, че не се познава с магистрати. Телефонни разпечатки обаче показват, че той е говорил с множество съдии и прокурори.

Това дело срещу Краисмир Георгиев ще продължи през април.