Чайките по морето тази година са особено агресивни. Туристи се оплакват, че цели ята нападат хора и храна. Еколози също потвърждават за феномена, пише „Труд".

Стотици са случаите на изтръгната от ръцете на туристи закуска. Заради нападенията туристите вече не приемат чайките като романтика, а като инвазия.

Шефът на местната екоинспекция Венцислав Николов коментира, че нямат официални данни дали популацията се е увеличила. Той обаче като варненец може да каже, че в последните години броят на птиците е нараснал.

Няколко вида са чайките, които се срещат у нас, като най-разпространена е средиземноморската, наричана гларус.

Броят на птиците е по-голям, защото в момента малките гларусчета напускат гнездата си, обяснява орнитологът Петър Янков. Ивайло Иванов от Българското дружество за защита на птиците смята, че чайките може би не са се увеличили, а човешката дейност ги е накарала да се адаптират към променящата се среда. Според него спирането на масовото строителство по морето е успокоило гларусите и затова те по-смело навлизат в градовете. Морските птици не са от т. нар. масов вид и по тази причина изследване на броя им не е правено.

Като се размножават в градска среда, чайките са променили хранителните си навици, коментират експерти. В дивата природа те нападали по-големи птици, например пеликани, за да изпуснат храната си. Сега гларусите правели същото с хората.

Във Варна птиците атакуват най-много в районите около хотел "Черно море", площад "Независимост" и централните училища. Общото за тези места е, че има много открити закусвални.

Вътрешността на страната също е превзета от чайки. Тъй като са защитен вид, регулирането на популацията им е невъзможно.