Време е Русия „да спре да говори и да започне да действа" за намаляване на напрежението в Украйна.

Това обяви на пресконференция в Киев вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън след разговори с украинския премиер Арсений Яценюк.

Нито една страна няма право да заплашва съседа си със струпване на войски до границата. Призоваваме Русия да изтегли войските си. Призоваваме Русия да спре да поддържа мъже, които се крият зад маски, създавайки напрежение в Източна Украйна. Повече провокации ще доведат до по-голяма цена и изолация. Чухме много приказки от Русия, но сега е време за Русия да спре да говори и да започне да действа. Искаме да видим конкретни стъпки без отлагане. Няма да позволим този безкраен процес", категоричен бе Байдън.

Изборите в Украйна са най-важните в историята на страната, обяви Байдън
Още...

Ние никога няма да признаем руската незаконна окупация на Крим, нито светът ще я признае. Украйна трябва да остане единна нация, смята вицепрезидентът. „Нито една страна няма право просто да заграбва земя от друга държава", каза той.

Пътят пред Украйна е труден и страната „няма да върви сама по този път. Ние ще вървим с вас", подчерта вицепрезидентът. По думите му Вашингтон работи „за подкрепа на всички украинци в търсене на по-добро бъдеще".

САЩ подкрепят силна и обединена Украйна чрез продуктивни отношения с Изтока и Запада, обяви той.

Според него днес някой се опитва да раздели Украйна, подчертавайки, че източноевропейската страна „се бори за бъдещето си".

На украинците им омръзна и са изморени от корупция", обяви Байдън, допълвайки, че бившият президент Виктор Янукович е избягал заради кражба на обществени пари.

Байдън ясно заяви, че антисемитизмът няма място в нова Украйна.

По думите му САЩ ще предоставят военна помощ на Украйна в размер на 20 милиона долара. Иначе по-рано стана ясно, че САЩ ще отпуснат 50 милиона долара общо за прокарване на политически и икономически реформи в Украйна.

Яценюк от своя страна заяви, че Русия не трябва да се държи като бандит. Той призова Москва да изтегли спецчастите и войските си от Източна Украйна и Крим.

Премиерът на Украйна констатира, че президентските избори трябва да се проведат следващият месец както е запланувано.

Страната, подчерта той, се нуждае от легитимно избран президент, сценарий, който Русия не иска.

Всичко, което се случва на изток и оказваната от Русия подкрепа цели да се бойкотират президентските избори, смята премиерът на Украйна.

Една от ключовите задачи на моето правителство и на новия президент ще бъде борбата и победата над корупцията, заключи Яценюк.