Българите в чужбина са големият резерв от свободна работна ръка.

Около половин милион са сънародниците ни, емигрирали в Гърция и Испания, които биха поели обратния път към България, ако се направи програма за връщането им чрез големи инвестиционни проекти.

Това заявява в интервю за утрешния брой на седмичника „Икономически живот" Стоян Сталев, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции.

По думите му кадрите са единият от основните проблеми, с които се сблъскват чуждестранните инвеститори.

Трябва да имаме по-сериозно отношение към кадрите, по-голям да е ангажиментът както на държавата, така и на бизнеса, който трябва да плаща заплатите и да даде сигурност за едно дългосрочно ангажиране на работната ръка, категоричен е Сталев.

По въпроса за външните вложения у нас той обръща внимание на факта, че през последните две години делът на инвестициите в недвижими имоти и туризъм е много по-голям от тези за производство и нови технологии и надхвърля 60%.

Пред „Икономически живот" Сталев коментира, че ще бъде променен законът, с което ще се прехвърли държавната подкрепа към инвестиции в производство и нови технологии.

Много е важно сега да се направи завой и да се произвеждат повече инженерни кадри, защото в България има доста обекти както в националната, така и в общинската инфраструктура, категоричен е Стоян Сталев.

Според него корупционните скандали са вредни за имиджа на страната, но тове е повече от политическа гледна точка, защото инвеститорите, с които работи агенцията не ползват европейските фондове.
Тези фондове са по-скоро за национални нужди, не влизат в потока на преките чужди инвестиции и директно няма влияние върху инвеститора.

Сред сериозните инвестиционни проекти, които се осъществяват през тази година Стоян Сталев изтъква първия ветрогенератор на фирма „Мицубиши".

По думите му ще се раздвижат и някои от големите проекти в медната промишленост и в златодобива, като има и доста нови заявки за производство на авточасти, а целта на агенцията е да привлече основно поддоставчици на „Мерцедес" и BMW от Германия.