Винаги съм се стремял към пълна прозрачност и към това да ви информирам своевременно, както съм информирал и комисията по отбрана. Не би следвало да има каквото и да било съмнение, че оттук насетне ще продължа да се придържам към тази практика. С тези думи военният министър Николай Ненчев се обърна към журналистите, след като бе попитан дали ще си вземе бележка след премиерското „смъмряне".

Припомняме, че вчера министър-председателят Бойко Борисов сподели по време на блиц контрола, че е смъмрил Ненчев, външния министър Даниел Митов и президента Росен Плевнелиев, че трябва да държат по-умерен тон и няма нужда да бъдем чак такива „ястреби".

Министърът на отбраната подчерта, че през изминалите 8 месеца от мандата си направил всичко възможно и допуснал журналистите във всяко едно формирование, което е посетил, за да ги направи съпричастни. „Няколко пъти ви поканих в полигона в Ново село, ще го направя за пореден път след няколко дни", допълни Николай Ненчев.

Той призова медиите да заповядат на новото съвместно обучение „Бриз", което ще се проведе във Варна.

„Заповядайте, бъдете съпричастни и се убедете на практика колко техника ще присъства и как се използва", заяви военният министър.

На традиционното за началото на месеца гостуване в Комисията по отбрана, Николай Ненчев говорил с депутатите за чуждите танковете, които се очаква да пристигнат в България. Той бе категоричен, че до момента не е постъпвало официално или неофициално предложение за разполагане на американска техника за постоянно в България.

Помолих и сега депутатите да се придържаме към добрия тон. Обществото няма нужда от този тип истерия", посочи Ненчев. Той се похвали, че винаги имал пълната съпричастност и разбиране по всеки конкретен въпрос от страна на Комисията по отбрана.

Според коментара му в обществото се създало усещане, че нещо особено се случва, за което Ненчев посочи, че не намира особена вина в себе си.

Малко преди чуждата техника да пристигне и премине през България военният министър трябва да издаде разрешение. По отношение на всичко онова, което е прието в рамките на миналата година и касае тази година, няма да има промяна, обобщи военният министър.

По въпроса за танковете се касае за 240 единици , които ще бъдат разположени в 6 страни. „Сумарно това означава, че в България в най-добрия или най-лошия вариант, не зная вече как да се изразя, се касае за 40 танка", пресметна Ненчев, с уточнението, че всъщност у нас ще има 14 танка.

Той поясни, че до края на годината изпълняваме всички съвместни дейности, които са планирани през миналата година. Програмата е до 1 октомври, а дотогава ще се приемат всички искания, които ще бъдат отправени към България за съвместни дейности и техника за следващата година, стана ясно от думите му.

Ще получим 2 или 4 двигателя, които са отремонтирани и с които полската страна разполага, стана ясно още от обясненията на военния министър, който посочи, че няма никакво основание за каквото и да е съмнение, че това ще се случи в рамките на още тази година, според него.

Четирите двигателя няма да ни струват нищо, тъй като ще ги вземем най-вероятно под наем - полската страна имала воля за това, обясни още той. След това ще стане ясно каква е цената за отремонтиране на един или всички 12 двигателя на МиГ-овете. Според военния министър темата е затворена.

„Разговарях с премиер във вторник и имам неговото уверение, че ще бъдат осигурени всички средства", заключи той.