Самолети на Япония и Южна Корея прелетяха над наложената от Китай нова Идентификационна зона за противовъздушна отбрана без да уведомят Пекин, съобщиха представители на Сеул и Токио, предаде БиБиСи.

Китай обяви, че за да преминат самолети над зоната, която покрива райони към които имат претенции Токио, Сеул и Тайпе, трябва да им се изпрати информация за полетите.

Зоната включва островите Сенкаку ( на японски) и Дяоюйдао ( на китайски), които са оспорвани от Китай, Япония и Тайван. В момента Япония контролира островите.

Новата китайска зона покрива район, който Южна Корея смята, че е към територията й.

Китай, който обяви за зоната в събота подчерта, че ако самолет влезе в зоната, ще трябва да се придържа към правилата, които включват предоставяне на плановете за полета, поддържане на радио връзка и ясно да съобщават националността си.

Самолет, който игнорира правилата ще бъде обект на „извънредни отбранителни мерки".

Ходът на Пекин се критикува от САЩ и Япония. Вашингтон, който нарече хода „опит за дестабилизиране и промяна на статуквото в региона", изпрати два американски бомбардировача B-52 преди няколко дни, които преминаха през зоната без да съобщят на Китай.

Японските власти не съобщиха кога са проведени полетите, но потвърдиха, че са изпратени за наблюдение.

„Дори след като Китай създаде противовъздушната зона, ние продължаваме нашите наблюдения както преди в Източнокитайско море, включително и в зоната", каза говорител на японското правителството, допълвайки, че Япония няма да спре дейностите по разузнаване в района.

Южнокорейските военни обявиха, че техни самолети са навлезли в зоната във вторник.
Външният министър на страната заяви, че новата зона прави още по-труден за разрешаване въпросът за спорните територии.

Днес Южна Корея и Китай проведоха разговори за зоната, но не успяха да постигнат споразумение.

Вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън се очаква да изрази позицията на САЩ по време на визитата му следващата седмица в Китай.

Той също така ще посети Япония и Южна Корея по време на обиколката си в Азия.