Въвеждане на задължителни референдуми за някои важни въпроси, като например изпълняването на големи инвестиционни проекти за страната ни, предлага Българското сдружение за насърчаване на гражданската инициатива. Заедно с Центъра за демокрация към Цюрихския университет родното сдружение обяви на пресконференция, че започва проект за подобряване на законодателната среда за референдуми в България.

Според ръководителя на проекта Даниела Божинова страната ни трябва да вземе пример от други европейски страни, където, за да се осъществи голям инвестиционен проект с държавно финансово участие, трябва да се допитат гражданите дали са съгласни или не. Задача номер 1 на проекта е да премахне всички пречки и да направи възможно провеждането на честни и свободни референдуми у нас.

На старта на идеята от сдружението са разгледали и кои са най-големите недостатъци на сегашното ни законодателство по отношение на националното допитване, а именно прекалено високият праг за иницииране на национален референдум - 500 хиляди валидни подписа. Такъв праг според сдружението не може да бъде прескочен от автентични граждански групи.

Като друг минус на сегашните правила е и липсата на изисквания за отчетност и прозрачност на финансирането на инициативни комитети, които започват референдуми и не на последно място липсата на ясни критерии за проверка на валидността на събраните подписи.

Без свободни и честни референдуми, чрез които суверенът да може да изрази волята си за реформиране на избирателната система, няма шанс изборите да произведат нещо различно от все същото партийно-олигархично статукво", предупреди още ръководителят на проекта Даниела Божинова.

Крайният резултат от изпълнението на този проект ще е разработена Зелена книга за пряка демокрация в България, която да препоръча както най-неотложни, така и по-дългосрочни промени в законодателството за пряко участие на гражданите в управлението.