ПОСЛЕДНО:

Министърът на вътрешните работи на Франция Бернар Казньов заяви на пресконференция, че до момента са задържани 9 души като част от разследването на атентата срещи списанието „Шарли ебдо".

Уведомен е Интерпол. Тази сутрин братята Куаши са били забелязани във Вийер Котре. Националната полиция действа на различни места, за да арестува заподозрените, обясни министърът.

Повече от 90 души са се явили като свидетели, някои са цитирали думи на престъпниците, подчерта Казньов.

Засилена е охраната, по думите му, пред редакции, религиозни обекти, училища, гари, дипломатически представителства и туристически обекти.

Френското вътрешно министерство обяви, че 88 хиляди души участват в преследването на двамата нападатели, включително 50 хиляди полицаи, 5 хиляди служители на спецчастите, 32 хиляди служители на жандармерията и 1 150 войници.

Ислямистко радио нарече атентаторите "герои" и заяви, че убитите са карикатуристи, които са подигравали исляма и ппророците му.

Полицейски източници заявиха пред „Франс прес", че двама заподозрени са арестувани във връзка със стрелбата тази сутрин, при която загина един полицай. Единият от задържаните е 52-годишен. Френският вътрешен министър Бернар Казньов потвърди, че „на този етап" няма връзка между терористичното нападение срещу редакцията на списание „Шарли ебдо" и стрелбата тази сутрин в южната част на Париж.

Френското издание Le Monde пише, че все още четирима души са сериозно пострадали при стрелбата вчера. Оперирани са, остават в болница. Други седем са били хоспитализирани с леки контузии и по-късно са били изписани. 65 души са потърсили помощ от психолози.

Силите на реда обявиха най-високото ниво на заплаха в региона Пикардия (освен в Париж), където антитерористични звена издирват двамата нападатели. Проверяват се всички места между департаментите Ен и Оаз, Северна Франция. Според източници на The Local претърсени са около 10 обекта около Вийер Котре (Ен) и в Крепи ан Валуа (Оаз), където последно са забелязани двамата терористи.

На човек, който е минал през селото Льонпон (департаментът Оаз), му е било казано, че заподозрените се крият в близка гора. Свидетел заяви, че гората, където се крият двамата нападатели, е „по-голяма от Париж".

Полицията е започнала операция по претърсване на къща в град Крепи ан Валуа, който се намира североизточно от Париж. Заподозрените са забелязани от собственик на гараж, съобщи полицейски източник.

Местните власти потвърждават, че се провежда такава операция в града, отбелязва The Local.

Разположени са френски спецчасти. Хеликоптери кръжат над района.

В същото време антитерористично звено от френската полиция действа във Вийер Котре, „където според свидетел заподозрените са изоставили автомобил", поясни източникът.

Скай нюз съобщава, че полицията проверява къща по къща във френско село, намиращо се на около 90 километра североизточно от Париж.

Франс прес съобщи, че двамата издирвани за стрелбата вчера са засечени в Северна Франция.  Според полицейски източници те са забелязани в град Вийер Котре, в департамента Ен, в регион Пикардия, в кола със скрити номера.
Твърди се, че са въоръжени и че се движат по магистрала от Париж. Собственик на бензиностанция е заявил, че са въоръжени с калашници и РПГ-та, носят и качулки.

Френското издание le Parisien отбелязва, че те се придвижват с бяло „Рено Клио" и багажникът е пълен с оръжия. Облечени са с дъждобрани и носят маски. В близост до тях са затворени пътищата.

Основните пътни артерии към централен Париж са блокирани. Тежковъоръжени полицаи патрулират по входовете и изходите на пътищата. В Париж са мобилизирани допълнително 2 хиляди полицаи и 600 войници.

Местната телевизия BFMTV информира, че автомобилът със заподозрените се е насочил западно от столицата. Има опасения, че братята са готови да загинат в друга кървава атака в Париж.

Френска медия съобщи, че двамата заподозрени са обрали бензиностанция, взели са храна и гориво. Имало е и стрелба. Няма информация за пострадали към момента.

Френската полиция е поставила контролно-пропускателни пунктове на около 20 километра от бензиностанцията.

Има непотвърдена информация, че джихадистки знамена (две) и около 12 коктейла „Молотов" са били открити в черния „Ситроен", с който избягаха терористите вчера след атаката и го изоставиха малко по-късно.

 

Напрежението във френската столица се покачва. Тази сутрин при мащабна операция по издирване на атентаторите срещу френското издание "Шарли ебдо" имаше нова стрелба и експлозия в столицата и Източна Франция.

Mъж откри огън срещу полицията в района на Порт дьо Шатийон в покрайнините на Париж. При стрелбата бяха ранени двама души - жена полицай и чистач. BFM TV съобщи, че тежко пострадалият полицай е починал от получените рани, което беше потвърдено от полицията.

По-рано излезе непотвърдена информация, че мъжът е на 52 години, има криминално досие и е бил арестуван.

По-късно обаче френският вътрешен министър Бернар Казньов заяви, че стрелецът е избягал.

Вътрешният министър обясни, че пътният полицай е трябвало да разследва пътен инцидент и тогава започнала стрелбата. Полицията уточни, че вторият тежко пострадал е чистач.

Саркози призова за единен фронт срещу тероризма
Още...

„Имаше полицай пред бяла кола и човекът, който стреляше избяга", каза Ахмед Саси, който е бил до инцидента. Свидетелят добави, че нападателят е бил с черни дрехи, но без маска. „Не изглеждаше да има голямо оръжие, защото го държеше с една ръка", поясни той.

Голям брой тежковъоръжени полицаи пристигнаха на мястото на стрелбата. Полицията е намерила използваната от стрелеца кола. Районът е отцепен. Има сапьорски екипи около автомобила на заподозрения.

Френските прокурори официално разглеждат стрелбата в Париж днес, при която загина полицай, като терористичен акт.

Анализатори обявиха, че това може да е такъв акт, от който френските власти най-много се страхуват. Засега се смята, че не е свързан с терористичното нападение вчера, но може да подейства като вдъхновение за други спящи терористични клетки.

Вътрешният министър на Франция по спешност напусна извънредното заседание на кабинета в Елисейския дворец и пристигна на мястото на престрелката.

Взрив избухна в близост до джамия в Източна Франция

Минути по-късно беше съобщено за взрив в близост до джамия в град Вилфранш сюр Сон, Източна Франция. Взривът е избухнал към 6 часа местно време в заведение за бързо хранене на улицата, където се намира джамията. Няма пострадали, съобщава Франс прес. На този етап не се коментира евентуална връзка между взрива и терористичното нападение над „Шарли ебдо".

Официални представители потвърдиха, че няколко атаки срещу джамии във Франция са извършени от вчера.

И в момента продължава масираната антитерористична операция по залавянето на заподозрените за извършеното вчера нападение, при което 12 души загинаха. Още 11 бяха ранени. Петима от ранените са с опасност за живота. Сред убитите вчера са двама полицаи - единият се казва Ахмед Мерабет, а другият - Франк Бринсоларо, един посетител и работник. Също така 8 служители на списанието.

Тримата нападатели бяха идентифицирани от френските служби.

Според френската полиция, двама от терористите са братя, граждани на Франция - Саид Куаши и Шериф Куаши, на 34 и 32 години съответно.

Третият нападател е Амид Мурад, на 18 години, се е предал на властите. Не се уточнява каква е неговата националност. Смята се, че той  е шофирал колата, с която са се движели нападателите. Според някои информации обаче Амид Мурад има алиби за времето на нападението.

Мюсюлмански центрове атакувани след вчерашния терор във Франция
Още...

В Реймс се провежда операция по залавянето на братята Куаши, след като по последна информация те са били засечени в предградието.

Според "Фигаро" обаче при операцията в Реймс става дума за обиск, при който ще бъдат взети пръстови отпечатъци и ДНК проби.

По-рано NBC съобщи, че единият от братята е задържан, а другият е убит, но тази информация не получи потвърждение.

Според проведено днес изследване на сайта на изданието Le Parisien 53.8% от читателите се страхуват за своята сигурност след нападението от вчера

Министър-председателят на Франция Манюел Валс заяви, че седем души са били задържани в рамките на разследването на терористичната атака тази нощ.

Заподозрените са били задържани в четвъртък сутрин в Шарлевил-Мезер, Реймс и Женвил, съобщава АФП, като не се уточнява кои са арестуваните.

Президентът на Франция Франсоа Оланд обяви днешния ден за ден на траур.

Миналата вечер над 100 хиляди французи се събраха в централната част на Париж, за да протестират срещу варварския акт срещу екипа на сатиричното списание и да покажат своята солидарност към загиналите. Редица световни лидери осъдиха терористичния акт в Париж.

Сатиричното издание "Шарли ебдо" стана скандално известно през 2006 година, след като препечата карикатурите на пророка Мохамед от датското издание Jyllands-Posten, предизвикали масови протести в мюсюлманския свят. През ноември 2011 година след излизането на извънреден брой, посветен на ситуацията в Тунис и Либия, редакцията на "Шарли ебдо" беше запалена.

През 2012 година в разгара на масовите протести и безредици около филма „Невинността на мюсюлманите" в "Шарли ебдо" беше публикувана отново серия от карикатури на пророка Мохамед. Такива карикатури в изданието се появиха и през 2013 и 2014 година.