Нападки от парламентарната трибуна си размениха депутатът от БСП Антон Кутев и вътрешният министър Цветан Цветанов.
Двамата отправиха взаимни обвинения за връзки на депутати от парламентарните групи на БСП и ГЕРБ с членове на престъпни групировки.

„Спорът" бе породен от въпрос на червения депутат относно политиките на Министерството на вътрешните работи за ограничаване на поръчковите убийства.

В питането си Кутев припомни последното знаково убийство - на Киро Шкафа от групата за отвличания „Наглите" и подчерта, че проблемът с поръчковите убийства е изключително сериозен. Той настоя за отговор каква е политиката на МВР за ограничаване на поръчковите убийства, които „както виждаме стават ежедневно в България".
Народният представител от Коалиция за България изрично предупреди вътрешния министър да не изпада в подробности за работата, свършена от ГЕРБ като изтъкна, че разполага със списък с над 80 поръчкови убийства, станали по времето, когато Бойко Борисов е бил главен секретар на МВР, а самият Цветанов е работел в МВР.
Кутев даде за пример убийствата на Емил Кюлев, Бай Миле, Димата Руснака, Георги Илиев.

Само да ви уточня, понеже почнахте да изброявате някакви имена - Емил Кюлев беше в началото на мандата на Тройната коалиция и може би го свързвате с близките отношения, които имаше с президента Георги Първанов, репликира вътрешният министър.

Цветанов изтъкна, че правителството на ГЕРБ е издигнало като приоритет справедливостта и сигурността на гражданите и е реализирало политика за превенция и противодействия на организирана престъпност и корупцията.
Според оценката на българското общество и евроатлантическите ни партньори, работата на българските полицейски служби се оценява високo, категоричен бе Цветанов. Той отбеляза още, че е сведен до минимум броят на лицата, срещу които се водят три или повече неприключени разследвания.

„Пресякохме чувството за безнаказаност от контингента от системни извършители на престъпления", увери вътрешният министър. Прекратена е дейността на знакови фигури, осъществяващи престъпна дейност си под чадъра на политически партии, посочи още министърът.

Той даде и статистика като съобщи, че през 1998 г. поръчковите или умишлени убийства са били 381, през 2008 г. - 172, а през 2011 г. - 121.

След декември 2010 г., когато е задържана групата на „Наглите" в страната няма нито едно отвличане с подобен откуп. „Тогава вие управлявахте, тогава беше емблемата за отвличанията в България", подчерта вицепремиерът.

Цветанов припомни, че в момента тече съдебен процес срещу групата на „Килърите", която определи като добре структурирана организирана престъпна група, извършвала поръчкови убийства.
Знаете съпричастността на един от членовете на групата - Пешо Сумиста, който беше съветник на Коалиция за България в сегашния парламент, може би имате повече информация за престъпността на тази група, обърна се Цветанов към Кутев.

В репликата си от парламентарната трибуна Кутев призна: „Едно нещо не може да ви се отрече и това е, че сте напълно предвидим", като подчерта, че в такъв случай ще му се наложи да изброи знаковите убийства по времето, когато Цветанов е работил в МВР, а Борисов е бил главен секретар.

Кутев избори убийствата на Поли Пантев, Димитър Димитров - Маймуняка, Антон Милтенов - Клюна, Евгени Стефанов - Женята, Мето Илиенски, Косьо Самоковеца, Стоил Славов, Златко Баретата (слава Богу оживял), Бай Миле, Дмитрий Минев-Димата Руснака, Георги Илиев.

Кутев определи твърденията на Цветанов за Пешо Сумиста (че е бил съветник на КБ) като спекулация и подчерта, че не познава този човек. Червеният депутат на свой ред нападна вътрешния министър във връзка с Любо Къдравия. Няма как да пресечете чувството за безнаказаност, след като лично казвате за този човек, че е глава на престъпна група, а месец и половина преди това той влиза безброй пъти в НС по покана на ваши депутати, изтъкна Кутев.

„Благодаря за оценката, че съм предвидим, но ако вие бяхте толкова адекватни, толкова добри, щяхте тези убийства поне да започнете да ги разкривате", каза на свой ред Цветанов.

Случая с Любо Къдравия Цветанов определи като още едно доказателство, че "дори и да има някакви подобни срещи, ние сме безкомпромисни към лицата, за които има събрани доказателства".

„Изпитвах огромно уважение, когато ви слушах, защото знам колко раздразнителен ставате, когато започвам да ви отговарям", коментира Цветанов като призова да се уважават един друг.
Той увери, че по всяко време може да отговаря на всякакви въпроси. Цветанов отправи обвинения, че по време на пленуми на БСП „вие сте дискутирали дали братята Маргини са вашите приятелчета и те трябва да бъдат пазени, понеже те са ваши приятели".

„Точно вие с вашата политика създадохте тези ценности на бухалките, на мутрите, защото вие сте участвали управлението в политическия процес на страната през последните 20 години", категоричен бе Цветанов.

В заключение той увери, че ще намалят убийствата, отвличанията и тежката организирана престъпност.

По-късно, в кулоарите, помолен да поясни думите си казани по повод убийството на Шкафа, че прокуратурата е виновна и дали това не означава, че обръща огъня от съда към прокуратурата Цветанов каза, че ако са били предприети съответни действия и ако лицето е било в ареста с постоянна мярка щеше да е между живите.

Това е изключително тежка група, която е извършила на територията на страната 19 отвличания за последните 2,5 години, припомни Цветанов и каза, че очаква в понеделник съдията да се произнесе кой е виновен, кой не, кой оправдан, кой не.
За голямо съжаление няма как Шкафа да чуе това, което съдията ще прочете, добави Цветанов.

Той заяви категорично, че винаги е бил за доброто институционално взаимодействие, че винаги се отнася с необходимото уважение към всяка една институция, включително съдебната система.
„Това, че е имало случаи, когато съм коментирал определени неща винаги е било с конкретика и за определени представители на организираната престъпност и разбиране след срещи, които съм имал с жертви на престъпността", каза Цветанов.
Според него трябва малко да се обърне философията, защото винаги се дава думата на извършителите, но почти никога до сега не се е давала на потърпевшите.

Цветанов изрази благодарност на медиите, че в последните месеци има обратна тенденция.

В отговор на въпрос относно намеренията на опозицията да иска вот на недоверие за „Белене" Цветанов коментира, че това е част от политическата активност на БСП.
„При тях предстоят вътрешнопартийни избори и напрежението там става доста голямо, така че трябва да се търси отдушник, където да се търси обединяване на едните и другите".
За искането на вот на недоверие Цветанов каза, че е съвсем нормално опозицията да иска съответните оставки и да внася искане със съответните мотиви за вот на недоверие.