Софийски градски съд спря производството по делото срещу Александър Томов, Александър Гарибов, Иван Тодоров и Божко Бонев.

Причината е, че Александър Томов е регистриран в лисата на партия „Българска социалдемокрация" за изборите за евродепутати.

Това автоматично му дава имунитет, тъй като обвинението е за извършено престъпления в съучастие с другите обвиняеми и неговият имунитет автоматично спасява и тях.

Съдът отмени наложените им мерки за неотклонение и забраната да напускат пределите на страната.

Припомняме, срещу Александър Томов е повдигнато обвинение за длъжностно присвояванев размер на 3,5 милиона евро.
Делото е обединено с това за злоупотреби в Кремиковци, където искът е за 29 млн. лева.

Тук става въпрос за законово установени права на подсъдимите и респективно за кандидатите за представители в Европейския парламент, така че ние нямаме други изход, освен да спрем делото.
Това коментира наблюдаващия прокурор Николай Джамбазов.

Той не пожела да коментира обаче дали по този начин Томов бяга от наказателна отговорност.
"Това е имунитет, който е даден от законодателя и който аз не мога да коментирам. За съжаление вече става въпрос за политическа оценка доколко е необходимо или не кандидатите за депутати за европейски парламент да притежават такъв", допълни Джамбазов.

И да стана, и да не стана депутат, държа това дело да се гледа публично. Няма да се възползвам от никакви привилегии, които биха спрели финалната присъда

Александър Томов от своя страна бе категоричен, че не бяга от наказателна отговорност. Аз от 90-та година участвам във всички избори без нито едно изключение, допълни той.

Томов е категоричен, че обвинението срещу него се използва за политически цели.
„Това обвинение за мен е мотивирано от това да не участвам на тези избори", смята още бившият шеф на „Кремиковци".

Кремиковци" не е източен", категоричен е той и подчерта, че докато е ръководел комбината, тъй е бил в „прекрасно финансово състояние".

Александър Томов обяви, че ще участва и в изборите за 41 Народно събрание. „Целта на Българска социалдемокрация" са парламентарните избори, обясни той.
Стана ясно още, че след 10 дни партията на Томов ще сформира коалиция за националния вот.

"И да стана, и да не стана депутат, държа това дело да се гледа публично", допълни още той.
Според него съветници на премиера Сергей Станишев, както вероятно и самият той, са поръчали делото срещу него.

Александър Томов коментира още, че „другарят Яне Янев и хората около него" не разкриват, а прикриват корупцията.

В отговор на журналистически въпрос дали ако стане депутат ще се откаже от имунитета си, тъй заяви: „Няма да се възползвам от никакви привилегии, които биха спрели финалната присъда."