Путин освободи Мария Альохина и Надежда Толоконникова - момичетата от руската пънк група Pussy Riot, съобщи Риа Новости.

„Мария Альохина излезе от затвора и вече е свободна", заяви по-рано адвокатът Пьотр Зайкин.

Альохина нерече „концептуално" освобождаването си, заради черната волга, с която е взета от колонията. Направиха всичко, за да не може да ми бъде организирано посрещане на излизане, коментира тя.

Альохинам която бе освободена първа заяви по-рано, цитирана от Газета.ру, че синът й знае, че скоро ще види майка си, но тя първо иска да отиде до Красноярск, където лежи другият член на пък групата - Надежда Толоконникова.

Дадоха ми две хиляди рубли, но ако не ми стигнат за пътуването до Красноярск, ще похарча лични пари, заявява още тя.

Альохина коментира, че не съжалява за участието си в акцията в храма Христос Спасител, за която бе осъдена. Ако бе възможно да върна времето, щяхме да повторим всичко и да си допеем песента, категорична е „пънкарката".

Междувременно стана ясно, че и Толоконникова е на свобода, като е получила на ръка документите за амнистията си.
Прокурорът на Красноярск Елена Пимоненко коментира, че Надежда е амнистирана не като майка на непълнолетно дете, а тъй като присъдата й за „хулиганство" попада под амнистия.

Тя е напуснала  болницата към колонията, където излежаваше присъдата си. На изхода на учреждението е била посрещната от съпруга си и многобройни журналисти.

Надежда коментира пред „Новости", минути след излизането си на свобода, че има планове за създаване на проект, който ще се занимава със защита правата на затворниците.
Подробностите за него ще стана известни обаче, след като тя го обсъди и с Альохина.

Припомняме, Альохина и Надежда Толоконникова от групата Pussy Riot бяха осъдени през август 2012 г. Те получиха двугодишни присъди заради хулиганство и протестни действия в църква в Москва, които трябваше да изтекат в началото на март 2014-та, но получиха амнистия миналата седмица.

Преди дни беше освободен и бившият петролен магнат Михаил Ходорковски, който в момента е в Германия и вече даде първата си пресконференция  в Берлин.