Българското правителство е дало своето предложение до ръководителите на европейските институиции за дългосрочно решение на проблема с мигрантската вълна, заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел. В писмото се иска откриване на законни канали за миграция, актуализиране на Дъблинския регламент и заявяване, че икономическите мигранти няма да бъдат допускани до ЕС.

"Мотивирали сме се като държава, която е част от самата сухопътна граница на Европейския съюз. То съдържа, че трябва да се подпомогне Турция в усилията си да спре бежанската вълна, че е най-добре в зоната за сигурност в Сирия да се създаде такава и съответно в Турция. Някои от страните имат опасения дали няма по-глобални фактори да се намесят", каза премиерът.

Относно Зоната за сигурност, която се предлага да бъде изградена в Сирия, Борисов се позова на опита от Босна и Херцеговина. "Има инструменти, с които може да се гарантира тази зона за сигурност, да не се допуснат такива глобални проблеми, от които се страхуваме", каза той без да уточнява какви са те.

Относно бонусите, които ще получи Турция, за да не пуска мигранти от своя територия, се готви либерализацията на визите, включване на Турция в третите сигурни страни, подпомагане на пратеника на ООН за Сирия, финансови и с допълнителни сили за охрана на границата, поясни Борисов.

Запитан за квотното разпределение на нелегални мигранти в страни от ЕС, премиерът каза: "Дори и с тези квоти се спекулира много, това не е решение на въпроса, не носи резултат, само дава повод на националистите да се изказват. По-добре ЕС да плаща на Турция, за да ги задържа най-близо до родните места тези хора. Ние плащаме за тях - тези в бежанските центрове", уточни Борисов приносът на България.

"В момента даваме достатъчно пари, всички европейски ръководители отчитат ролята на България - не само плащаме за бежанците, които са при нас, а и харчим огромни суми за охрана на границата - заграждения, жандармеристи, командировъчни, заплати на огромен брой служители", каза премиерът.

Запитан какви пари може да бъдат дадени на Турция, за да не пропуска от своя територия пришълци, Борисов каза, че това са решения, които ще се вземат на Европейски съвет - по-големи суми от 6-8 млрд. евро. Той отново подчерта, че се отчита, че България харчи много за охрана на своите граници. "Хранят се изключително много добре", каза Борисов за нелегалните мигранти в българските бежански центрове.

"Държим да се усили ролята на " Фронтекс", ако е необходимо България да участва в опазване на границата", допълни Борисов.

В позиция на българската страна, представена пред членовете на Европейския съвет се поставят за спешно решаване въпроси, предизвикани от миграционния натиск върху България. В текста се набляга на осъвременяване на регламента Дъблин и ясно заявяване, че икономическите мигранти няма да бъдат допускани в ЕС:

"Необходимо е да се направи ясно разграничение между бежанците и икономическите мигранти, с цел да се намали общият брой мигранти на територията на ЕС. Следващата стъпка предполага да се намери адекватната юридическа и практическа форма на това разграничение. В тази връзка, приветстваме Европейската програма за връщане.

  • В рамките на добре организирана информационна кампания, Европа трябва да изпрати ясно послание, че нелегалните икономически мигранти няма да бъдат допускани на нейна територия. С цел да се избегне създаването на предпоставки за привличане на мигранти, публичните изявления на европейските лидери и официални представители трябва да бъдат добре координирани предварително.
  • Регламентът Дъблин не отговоря на съвременната миграционна динамика. Необходимо е в най-скоро време да се пристъпи към неговата ревизия в посока въвеждане на унифицирани молби за международна закрила и единен статут на бежанец, валиден за целия ЕС.
  • Общата ни миграционна политика следва да отчита демографските реалности и рисковете за сигурността, както и капацитета на държавите членки от гледна точка на техните социални и здравни системи.
  • Следва да настояваме държавите на произход и транзит да се ангажират с борбата срещу трафик на хора и нелегалната миграция. Контрабандата на хора се превърна във фактор, действащ като катализатор, който още повече разширява миграционните потоци.
  • На мнение сме, че за успешното прилагане на идеята за изграждането и функционирането на „горещи точки", ще е необходима подкрепата на всички държавите членки, доставяна по линия на Фронтекс. България остава активен участник във всички дейности на Агенцията. Въпреки сериозното миграционно положение в страната, България предоставя подкрепа за други засегнати държави членки и ще продължи да участва в съвместни операции.
  • Необходим е нов подход по отношение на законната миграция. Откриването на законни канали за миграция ще предотврати трафика с хора. Немислимо е решение на миграционния проблем, без да разполагаме с Европейска платформа по легалната миграция.
  • Необходимо е да се осигури ефективното прилагане на всички съществуващи споразумения за реадмисия с ключови трети държави, включително Турция и да се пристъпи към сключването на споразумения с държавите, с които няма такива. Финансовата помощ на ЕС следва да е обвързана със степента, в която определени трети страни изпълняват ангажиментите си по отношение на реадмисията.