Италианският журналист, който бе отвлечен от талибанските бунтовници в Хелманд, е освободен.

Това съобщи италианското външно министерство, предаде Ройтерс.

Даниеле Мастроджакомо е предаден на свои сънародници и това бе потвърдено и от двете страни.

От съобщенията засега не става ясно дали той е предаден на италианските власти или на неправителствена организация, която ръководи медицински център в района и водеше преговори за освобождаването на друг италиански заложник миналата година.

За Ройтерседин от лидерите на талибаните Мулла Дадулла каза, че репортерът е пуснат на свобода, след като Кабул е освободил петима високопоставени представители на талибаните, в това число и брата на Дадулла.

В изявление, което вестник Ла Република публикува на електронната си страница, Мастроджакомо разказва за моменти, когато наистина се е страхувал, че ще бъде екзекутиран. Сега, когато е на свобода, той е объркан, но щастлив, че е излязъл от тази ситуация и благодари за усилията за неговото освобождаване.

Неговият брат разказа пред медиите, че Мастроджакомо е бил окован през цялото време и е местен непрекъснато от едно място на друго.

Очаква се той да се завърне в Италия още днес.

Италианският премиер Проди лично потвърди новината за освобождаването на заложника и увери, че се прави всичко необходимо, за да се завърне той в страната колкото е възможно по-скоро.