БАН подреди изложба за 150 годишнината от рождението на автора на Химна на България Цветан Радославов.

Изложбата е съставена от множество снимки и писма на Радославов, като сред експонатите има и негови лични вещи - семейна икона, дървени кръстове и религиозни дърворезби, както и ордени, и отличия.
Организаторите са представили и спомени на негови съвременници, като са успели да намерят дори чернова на нотите на българския химн.

Ръководителят на БАН акад. Стефан Воденичаров представи в словото си биографията на Радославов и го определи като патриот, художник и достоен българин, който трябва винаги да бъде помнен и почитан.
Воденичаров изтъкна, че Цветан Радославов е завършил в чужбина и се е върнал у нас, за да бъде учител, което трябва да послужи за пример на днешните млади.

Той подари на заместник кмета на Свищов, откъдето е Радославов, архивни документи за историята на града.
Зам.- кметът веднага върна жеста като се отблагодари на директора на БАН с книги от Възраждането и домашно свищовско вино.

Организаторите на изложбата разкриха, че Цветан Радославов е бил човек с много таланти, които далеч не са били съсредоточени в композирането на музика и песни.

Стана ясно, че той е бил един от последните български енциклопедисти, като освен това се е занимавал и с изобразително изкуство.
Повечето му картини са открити едва преди няколко години, но експерти от БАН ги определят като „пейзажи, които могат да докоснат всяка душа".

Изложбата бе открита с хорово изпълнение на химна на България, като нейни специални гости бяха учители и възпитаници от 18-то СОУ, където Радославов е преподавал 24 години.