170 машини бяха паркирани тази нощ около храм-паметника "Свети Александър Невски", около Парламента и около Министерския съвет.

Полицейски коли са разположени там. Районът е отцепен. Първите 30-40 трактора пристигнаха около 23 часа.

На тракторите са окачени табели с лозунги "Искаме да бъдем европейски фермери", "Актив с намалена ставка - европейска практика" и други, допълва БГНЕС.

Екипите на Пътна полиция преведоха колоната по бул. „Владимир Вазов” - моста Чавдар -  бул. „Дондуков” и „Васил Левски” и надясно по ул. „Оборище”, за да стигнат до сборният пункт на протестиращите.

По-рано машините  бяха спрени на бул. "Ботевградско шосе" при шоурума на "Пежо", от полицията за проверка на документи и употреба на алкохол.

Не всички от пристигналите в столицата трактори, обаче, ще преминат по улиците на столицата. В София имат право да се движат само машините, които са до 4 тона, за това по-тежките ще останат на паркинг на изхода на града, а останалите ще се отправят към храм-паметника "Александър Невски".

Още 500 трактора ще бъдат концентрирани на подстъпите към София, предимно на входа от Ботевград, съобщиха по-рано от Националната асоциация на зърнопроизводителите. В осмия ден на протеста на фермерите позициите и на протестиращите, и на земеделското министерство изглежда остават твърди.

Машини идват от Свищов, Велико Търново, Бургас, Сливен и Пловдив. Стопаните са получили разрешение за протеста и имат готовност да останат с машините си до четвъртък.

Очаква се над 2000 души да се включат в протестните шествия.  От Столичната община са поискали 10 хиляди лева депозит за евентуални щети върху инфраструктурата.

Заради протеста на зърнопроизводителите в центъра на София ще има временни промени в движението. До 18:00 ч. се забранява престоят и паркирането на паркингите на пл. "Св. Александър Невски", с изключение на машините, включени в протеста.

Ограничението важи и за централната част на паркинга на пл. "Народно събрание" в пространството около паметника на Цар Освободител. До приключването на протеста се забранява влизането, престоят и паркирането на коли в двете посоки по ул. "Оборище" между ул. "Раковска" и бул. "Васил Левски".

Същото важи за ул. "15-ти ноември" между бул. "Цар Освободител" и пл. "Св. Александър Невски", както и за ул. "11-ти август" между ул. "Московска" и пл. "Св. Александър Невски". Столичната община изисква от протестиращите да спазват Закона за движение по пътищата.

Земеделският министър Мирослав Найденов призова да не се вкарва допълнителен драматизъм в това, че тракторите идват към София, предаде БНТ.

Министърът каза, че очаква до ден-два разрешение от Брюксел държавата да връща акциза за използваното гориво от земеделците. Според него протестите в сектора не подлагат на риск изплащането на субсидиите, което започва от следващата седмица.

За пореден път Найденов посочи, че няма как да се удовлетворят финансовите претенции на зърнопроизводителите.

„С този бюджет ние правим всичко възможно да има справедливост в сектора”, каза Мирослав Найденов.

Той заяви, че „земеделците имат право да протестират и се прави всичко възможно този протест да бъде осъществен.” Също така Найденов посочи, че протестите не излагат на риск изплащането на субсидиите и че то ще бъде реализирано до средата или няколко дни след средата на месеца.