Жители на варненския квартал "Победа" протестират заради настаняването на цигански семейства от съборените незаконни постройки в квартал "Максуда" в социално-учебния професионален център в квартала. Те искат от общината незабавно да ги премести на друго място, тъй като в района се създава криминогенна обстановка, съобщи БНР.

Хората от "Победа" казаха категорично, че не желаят до тях да живеят в Социално-учебния професионален център ромите от ромската махала "Максуда", чиито незаконни постройки бяха съборени от общината.

Те казаха, че откакто са постъпили в дома, ромите се държат арогантно, пускат музика до късно вечер, налага се да викат полиция, а една майка се е оплакала, че са откраднали играчките на детето й.

"Страхуваме се и когато пазаруваме, и когато се прибираме късно вечер", казаха традиционните жители на кв. "Победа".

Те определиха новите си съседи като: "хора, които са арогантни, хора, които пият до късно, освен това имат криминални прояви, и нашият район ще стане място, което е опасно за живеене".

Жителите на "Победа" събират подписка до община Варна, която ежеминутно се увеличава. Варненци заявяват категорично на общината, че не желаят в близост до тях да живеят хора, чиито незаконни постройки са съборени.

На въпроса за правата на човека, за неправителствените организации, които защитават ромите и казват, че трябва общината да им намери жилища, протестиращите отговориха, че всъщност има много семейства и самотни майки, които нямат жилища, изплащат заеми, плащат коректно данъците си, и въпреки това никой не се грижи за тях.

"Протестът ни ще се разраства, ще излизаме всяка вечер, ако се наложи, докато не постигнем целите си", казаха жителите на квартал "Победа".