Общинската избирателна комисия заличи коалиция "Роден край" с водач настоящия кмет Вельо Илиев в Петрич. Дни по-рано, на 13 септември, същата тази комисия регистрира коалицията. Причината е, че името дублирало същата коалиция в Бургас, пише "Струма.ком".

"Това е Петрич, искат да ми попречат, няма да стане, ще стане национален скандал, утре ще обжалвам пред ЦИК, ще вдигна хората, това е поредното безумие на петричка територия. Нямам думи! Не съм прочел решението не знам какви са мотивите, но няма да оставя нещата така. Възмутен съм до дъно, безобразие, същата тази комисия ме регистрира преди дни", каза Вельо Илиев.

Според него 23 ОИК е чисто политическа формация. "Тя се доминира от представители на ГЕРБ, ДПС и БСП", смята заличеният кандидат-кмет.

"Те няма да се примирят, че излизаме с толкова  качествени кандидати за кметове и за съветници. По всякакъв начин търсят служебна победа. В ЦИК искрено се надявам да проявят своя професионализъм и да успокоят обстановката в община Петрич.

Снощи моите опоненти са празнували в очакване на служебна победа. Сметките ще им се объркат, няма да е на тяхното. Секционните избирателни комисии в общината също се доминират от представители партиите, които взеха решението за заличаване на коалиция "Роден край", гневно каза той.

Илиев е решен да обжалва пред Върховния административен съд.

По информация на "Струма.бг" Решението на ОИК за заличаването на коалицията е по искане на коалиция „За нашия Вельо", която е регистрирана с цел отклоняване на гласове от Вельо Илиев.

Подвеждащата коалиция е регистрирана от диджея Тодор Ангушев, работещ в нощно заведение на гърба на сградата на петричкото читалище. Нощното заведение се стопанисва от фирма близка до бизнесмена Живко Карадалиев, кандидат за общински съветник от местна коалиция "Заедно за промяната", на която водач е Добринка Бацанова.