За груб обиск в домовете на шестима граждани на македонския гр. Струмица, които са с двойно македонско-българско гражданство, алармират от гражданското сдружение Български културен клуб - Скопие.

Обискът е извършен на 2 януари 2013 г. от служители на македонското министерство на вътрешните работи под претекст за проверка за фалшифицирани документи.

Шестимата граждани били нотариално упълномощени от граждани на Република Македония с българско самосъзнание да ги представляват при кандидатстване и получаване на българско гражданство.

Македонските власти започнаха и тази нова година с "подарък" за човешките права и добросъседските отношения, коментират от сдружението.

Обискираните са били подложени поотделно на 2-3 часов разпит в полицията.
Един от тях е бил отведен демонстративно с чувал на главата. Полицейските служители са казали на разпитваните, че нямат право на жалба и са ги заплашвали да не се оплакват на българското посолство. Задържаните са били освободени от разпита без да им е предоставена никаква заповед или писмен документ относно целите на задържането им.

В един от случаите обискът е направен в присъствие само на малолетни деца, без техния баща, който се прибирал от пътуване в България. Още при минаването на границата, македонските митничари са го уведомили, че у дома му се прави обиск. След завръщането му в Струмица, проверката продължила в неговия офис, от който са били иззети 22 готови български паспорта, 22 лични карти и 30 комплекта документи за кандидатстване за българско гражданство.

В друг случай са били отнети 52 медицински удостоверения от здравни институции в Р. Македония, надлежно преведени и легализирани в България за целите на придобиване на българско гражданство, а в трети случай са били отнети 20 медицински удостоверения. На всички обискирани временно било забранено да напускат Р. Македония.

Мнозина от пострадалите са направили писмени оплаквания до Българския културен клуб - Скопие. Според тях, тази поредна акция на властите има цел да сплаши македонските граждани, изразяващи българската си етническа принадлежност.