„Категорично не подкрепям, каквото и да се прави през нощта - това са партизански действия, зад които аз не заставам - както самото рисуване, така и почистването през нощта".

Така кметът на София Йорданка Фандъкова коментира пред журналисти боядисването и последвалото почистване на паметника на съветската армия.

„Подготвяме международен конкурс, в който да се дадат добрите идеи на младите хора за организация на цялото пространство, включително и паметника", обяви Фандъкова. По думите й, това ще бъде международен конкурс с международно жури и там е мястото, където могат да се изявят всички мнения по въпроса. „Изявата на младите хора трябва да бъде там, където това не само е разрешено, но е и безопасно", смята Фандъкова.

„Аз подкрепям много често подобни изяви, както конкурсите пред НДК, а също и в някои от подлезите. Включително и един подлез на „Цариградско шосе", за да направят младите хора своите идеи", сподели столичният кмет.

На въпрос как приема боядисването на паметника - като оскверняване или като арт-закачка тя отговори: „Със сигурност би било арт-закачка, при това оригинална креативна идея, ако не беше направена по този начин, на място, което е паметник, което е обществена собственост".

Фандъкова изтъкна, че такова нещо безспорно не може да бъде толерирано. „Това означава - утре да се появят подобни неща на различни места, а нас обикновено ни упреквате, че тези места не са почистени", отбеляза още тя.

По повод изказаното от различни организации желание паметникът да влезе в системата на общината за охрана и видеонаблюдение, кметът на София посочи, че извън този случай, Столична община има програма за разширяване на системата за видеонаблюдение.

Тя обясни, че вече е на финала процедурата за проектиране и изграждане на система за видеонаблюдение в осем паркови пространства, включително и около паметника на Съветската армия, както и в шест подлеза.

Стойността на поръчката е над 300 хил. лв., обяви още столичният кмет. Общината инвестира в тази дейност последователно, посочи Фандъкова и допълни: „Смятаме, че основен наш ангажимент е опазване сигурността и спокойствието на гражданите, както и обществената собственост".

Фандъкова подчерта, че вече е поставено видеонаблюдение в градинката пред базиликата „Света София" и при „Незнайния войн". В момента се разширява този проект с Докторския паметник, градинката пред Народната библиотека.