Неправителствени организации искат Висшия Съдебен съвет да преразгледа избора на Веселин Пенгезов за председател на Софийския апелативен съд.

Красимир Кънев, председател на Български хелзинкски комитет, е изпратил писмо до Пенгезов, в което апелира той да прояви професионална и гражданска чест и да не встъпва в длъжност.

Според БХК изборът на Пенгезов не е основан на професионалния му и управленски капацитет. Освен това Вашата репутация в очите на обществото от гледна точка на неподкупност не е безупречна, се посочва в писмото на Кънев.

Това е една изключително сериозна ситуация, смята още той и допълни - надявам се, тази ситуация да се разреши по един достоен начин.

От асоциация за европейска интеграция и права на човека са изпратили декларация по повод избора на Веселин Пенгезов до ВСС, до правосъдния министър, до представителството на ЕК в България, до съюза на съдиите, както и до самия Пенгезов. Мотивите са същите, както изложените от Красимир Кънев.

Съдебната власт се ръководи от един политически орган, коментира от своя страна Георгица Петкова от Български адвокати за правата на човека. Според нея ,процедурата за избор на магистрати не е прозрачна.

Липсва реален дебат, който да отговаря на публичността, заяви още Петкова. Пълният текст на стенограмите от заседание на Висшия съдебен съвет е трудно да бъде намерен, посочи  тя.

Много е важно ВСС да обясни на гражданите какви са мотивите за едно или друго решение, допълни Петкова.

Неправителствените организации по проблемите на правораздаването се обявиха за по-активен граждански контролвърху работата на ВСС, включително и при назначаването на новите административни ръководители в съдебната система.

В момента, според тях , не се провежда истинска атестация на кандидатите, въпреки че законът изрично го изисква. ВСС системно дава еднакви оценки на магистрати с очевидно различни качества, прилагайки произвол при избора на ръководители в съдебната система.

Освен това съдът отказва да разглежда сериозни сигнали за корупция в съдебната власт, като се позовава на формални съображения за изтекла давност, посочиха още организациите.