Строителство на жилищен комплекс е започнало върху защитените пясъчни дюни в Несебър, съобщи Нова телевизия.
Според местни еколози, става дума за терен от близо 29 декара.

Работата е започнала в празничните дни, когато държавните структури почиват. Въпреки това на 30 декември сутринта на мястото са били представители на РДНСК- Бургас

Пясъчните дюни между Равда и Несебър са един от последните хабитати по българското Черноморие, но въпреки това багери изравняват пясъка .

„Те са включени в Натура 2000, защитена територия са. Така че, разрушаването на дюните е престъпление по силата на Наказателния кодекс. Освен това по силата на Закона за Черноморското крайбрежие е забранено всякакво строителство върху дюните, дори и временни постройки." - обясни еколожката Радостина Ценова.

Върху терена е предвидено изграждането на комплекс от двуетажни жилищни сгради.

Главният архитект на община Несебър Валентин Димов заяви, че няма нарушение и разрешението за строителство е  издадено на несебърска фирма през последните работни дни преди коледните празници. В документацията имало и положително становище от екоинспекцията в Бургас.

Според него, на територията, върху която се строи,  няма пясъчни дюни. По думите му, тя е терен от държавния горски фонд, „придобит със закупуване от държавата ,с променено предназначение".

Радостина Ценова обясни, че мястото наистина е в границите на горския фонд, но това не прави строежа върху него законен.

„Знаете за скандалните заменки, за промяната на предназначението на земите, така че този „горски фонд" лесно се е превърнал в урбанизирана територия, но е видно че това не е гора. Това са си пясъчни дюни." - поясни тя.

Архитект Димов уточни, че теренът е продаден от Министерството на земеделието и горите през ноември тази година на частни физически лица.

От регионалната структура на ДНСК в Бургас се ангажираха още в първия работен ден на новата година - на 2 януари, да проверят разрешителните за строеж.

Дотогава обаче строежът върху дюните ще продължи.