Европейският съюз предупреди Румъния, че може да разшири политическите наставления за страната заради спорното отстраняване на румънския президент, съобщи ДПА.

Румънският премиер Виктор Понта обяви, че решението е в съответствие с правилата на Европейския съюз.

Припомняме, вчера румънският президент Траян Бъсеску предаде поста на неговия конкурент, председателят на Сената Крин Антонеску, след като Конституционния съд одобри спорното отстраняване на Бъсеску от депутатите.

Предупреждението от страна на еврокомисаря по правните въпроси Вивиан Рединг бе изложено преди заплануваните срещи на високо равнище между Понта и ръководители в Брюксел, където той трябва да обясни ситуацията в страната му.

Лично аз виждам голяма опасност от последния развой в Румъния, който може да постави под въпрос постигнатият прогрес през последните години", изтъкна Рединг.

Тя призова Букурещ да предостави „много надеждни уверения и конкретни действия...по отношение на възстановяването на върховенството на закона", ако не иска да застраши европейската си интеграция.

В противен случай „аз лично не изключвам, че натискът ще се увеличи в Европейската комисия да продължи Механизмът за сътрудничество и проверка в продължение на няколко години", подчерта Рединг

Румъния се присъедини към ЕС през 2007 година въпреки недостатъците в прилагането на върховенството на закона. Румъния и България са обект на проверки от страна на Механизма за сътрудничество и проверка. Механизмът, който отчита напредъка в борбата срещу престъпността и корупцията, трябва да приключи своята работа в тези страни в края на тази година.

Рединг още заяви, че събитията в Румъния могат да попречат на страната да се присъедини към Шенгенското пространство.

Понта трябва да се срещне с политици от Европейския парламент, а в четвъртък с шефа на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

Преди срещите Понта обясни, че Румъния ще „промени курса", ако официални лица от ЕС го обвинят, че страната му нарушава стандартите на ЕС.