Сирийците гласуват на президентски избори, които ще протекат на фона на повишени мерки за сигурност. Те се провеждат по време на тригодишната гражданска война, в която загинаха десетки хиляди души, а милиони се изселиха, съобщава Би Би Си.

Очаква се президентът Башар Асад да спечели трети седемгодишен мандат. Въпреки това критикуващите сирийското правителство обявиха изборите за фарс. Анализаторите смятат, че сирийските власти представят изборите като начин за решаване на кризата. Това е първият път от десетилетия насам, в който в бюлетината се появява повече от едно име. Другите двама кандидати - Махер Хаджар и Хасан ал-Нури не са много познати. Предишните президентски избори са били насрочени с референдум, като в бюлетината присъствал само един член на фамилията на Асад.

Кампанията официално приключи в понеделник и банерите, плакатите и снимките на кандидатите в централната част на Дамаск са били премахнати.

Премиерът на страната Уаел ал Халки заявява, че изборите са исторически за Сирия и високата избирателна активност ще покаже на целия свят, че сирийският народ е решен гласуването да постигне успех. Той призова сирийците да изберат президент, който ще осигури сигурност и стабилност в страната и ще ускори процеса за постигане на национално помирение.

По данни на Министерство на вътрешните работи броят на избирателите в страната и извън нея е 15,8 милиона. В страната са създадени около 9600 изборни секции. Въпреки това гласуването ще се проведе само в територии, които се държат от правителството.

Опозиционните бойци са предупредили, че ще се опитат да попречат на гласуването и основната опозиционна група - Сирийска национална коалиция е готова да го блокира. Лидерът на коалицията окачестви изборите като театър, направен с кръвта на сирийците. Той обвини Башар Асад, че възнамерява да бомбандира избирателни секции и да обвини опозицията за това.

Правителствените сили наскоро са постигнали значителни военни победи, докато някои от бунтовническите групи се бият помежду си.

Избирателните секции отвариха в 7.00 часа местно време и ще бъдат затворени 12 часа по-късно, въпреки че официални представители заявиха, че ако избирателната активност е висока гласуването може да се продължи с пет часа.