Парламентарната група на БСП „Лява България" внесе в Народното събрание предложение за преразглеждане на политиката на санкции на ЕС във връзка с конфликта в Украйна.

Народните представители предлагат на Народното събрание да приеме решение в три основни направления.

Първото от тях е народните представители да се обявят против разширяването на санкциите от страна на ЕС по отношение на Руската федерация, както и срещу налагането на санкции от страна на Руската федерация срещу страните-членки на ЕС.

Левицата предлага и Народното събрание да предложи на Министерския съвет да изготви план за поетапна отмяна на санкциите, наложени от ЕС срещу Руската федерация, който да бъде представен и одобрен на Съвета по Външни работи на ЕС.

В третата част на решението, народните представители призовават за незабавна отмяна на забраната за пътуване в ЕС на депутати от Думата и от Съвета на федерацията на РФ- с цел улесняване на междупарламентарния диалог между ЕС и Руската федерация.

Социалистите смятат, че политиката на санкции и контрасанкции е показала своята неефективност, не е допринесла за разрешаването на конфликта, а от санкциите страдат преди всичко гражданите на ЕС и РФ.

Парламентарната група на левите е категорична, че налице е необходимост от преосмисляне и преразглеждане на тази политика, както и полагане на усилия за възстановяване на двустранния диалог.

България може да играе позитивна роля в този процес и инициативата следва да бъде на Народното събрание", се казва в предложението.

Сред  вносителите са: Михаил Миков, Кристиан Вигенин, Ангел Найденов, Драгомир Стойнев,Янаки Стоилов, Атанас Мерджанов, Жельо Бойчев.