"В края на годината ще обявим общо договаряне на скъпоструващи лекарства заедно с Румъния", заяви пред Дарик здравният министър Петър Москов. "Обединявайки се, двете държави ще договарят по-големи количества медикаменти, което се очаква да понижи цената им".

„Следващата седмица експертен екип на здравното министерство заминава за Румъния. В края на тази година ще обявим договаряне по общи лекарствени позиции, които имаме с Румъния. Това означава, че договаряме много повече количество, отколкото досега", каза министърът.

Той поясни, че когато в една от двете страни влиза определен медикамент, той постига определена цена. "Защото има определено количество хора, които се нуждаят от него. Фирмата си прави сметката и слага цена. Ако не й харесва тази цена, този медикамент не влиза. Или изнудва държавата заради относително по-малкия пазар", поясни фармацевтичната политика здравният министър.

Когато обединим и разширим това сътрудничество и няколко държави от нашата черга да могат да кажат на фармацевтичната фирма „Ние заедно за 20-30-40-50 милиона пазар, искаме да договорим това лекарство. Затова държавите трябва да могат да отговорят съвместно на такъв натиск на индустрията", обясни Москов.

Целта е след време пазарът да се разшири и към двете страни да се присъединят и други европейски държави, допълни Петър Москов.