Цените на топлинната енергия, които ще бъдат намалени от 1 юли, са изчислени на база на прогнозната цена на „Булгаргаз" от преди месец.

Въпреки че сега ДКЕВР разчете по-ниска цена на природния газ с над 33%, цените на топлинната енергия няма да се преизчисляват.

Това обясни председателят на комисията Константин Шушулов, цитиран от БНР.

Причината да не се променя цената на топлото е защото се очаква природният газ от 1 октомври отново да поскъпнеи да достигне цена, сходна с тази, по която са разчетени цените на парното сега, обясни Шушулов.

По мнението му цените на електроенергията вървят успоредно на цените на газа надолу.

За бита те слизат надолу с около 2-2.5 процента за различните региони.

Той допълни, че при цените за големите потребители на електроенергия няма никакво повишение. Те са на свободния пазар и могат да участват на него, обясни Шушулов. По думите му това означава че всички искания на електроразпределителните дружества за увеличение няма да се одобрят и те вече са се съгласили.

С намалението на цената на природния газ изключително ниски стават цените на когенерацията и няма опасност НЕК да загуби, коментира още той. Шушулов допълни, че действително през първото тримесечие на 2008 година НЕК претърпяха загуби, но такава е била обстановката.

Освен това НЕК не трябва да се оплаква толкова, защото имат добра печалба за 2008 година в резултат на добрия износ на електроенергия, който осъществяват, посочи председателят на ДКЕВР.

Според него в момента износът също е на добро ниво, цените в региона са паднали както в цяла Европа, но това не пречи на НЕК да осъществяват добра търговия

Председателят на ДКЕВР Константин Шушулов участва в започващия във Варна Енергиен форум 2009.