Опасното вещество меламин беше засечено в популярна марка наши вафли. Сигналът е подаден в РИОКОЗ вчера следобед, съобщи БНТ.

Източниците не са назовали марката на продукта, но са уточнили, че е на голям производител. В момента започва изтеглянето на вафлите от търговската мрежа на страната.

Главният държавен здравен инспектор Тенчо Тенев, обясни за news.bg, че научава от медиите за скандала. Информацията е пусната в медиите, преди да бъде подаден сигнал в РИОКОЗ, подчерта той. Не е ясно кой е разпространил информацията - липсват негови координати и няма как да бъде потърсен за коментар.

Тенев потвърди, че вафлите са задържани, но не може да бъде установено дали в тях има някакво съдържание на веществото и какъв процент е то. Причината за това е, че единствената лаборатория, която може да извърши анализа се намира в гр. Варна и не работи през почивните дни. Все още не е осведомен и за марката на продукта.

Припомняме, скандалът с меламина избухна през септември миналата година, когато в Хонконг бяха открити завишени стойности на веществото в млечни продукти на китайския гигант "Санлу".

Припомняме, около 300 000 деца посетиха болнични заведения в Китай с оплаквания, вследствие консумацията на мляко с меламин. От тях 861 бяха хоспитализирани - 154 в тежко състояние. 6 от децата починаха.

Меламинът създавал илюзията за повече протеини. В малки количества веществото не е опасно, но високото му съдържание причинява сериозни заболявания.

В началото на годината съдът в Китай осъди на смърт производител на сухо мляко с меламин.

Чжан Юцзюн, който нелегално произвеждал и продавал "протеин на прах", е първият сред 21-те обвиняеми, получил най-тежкото наказание.