Няма да има сделка за „Кремиковци" до края на годината.

Това заявяват от Министерството на икономиката, наричайки подобни твърдения в медиите - „неоснователни".

Причина за това е, че работната група за „Кремиковци" не се е произнесла с окончателно становище или доклад, които са необходими като предпоставка за вземане на най-доброто решение за бъдещето на „Кремиковци".

Задачата на междуведомствената работна група е да извърши анализ на постъпилите до момента, както и на постъпващите в бъдеще писмени предложения за опериране и инвестиране в „Кремиковци" АД.

Тя има за цел да оцени направените оферти на базата на правни, финансово-икономически, екологични и социални аспекти и характеристики.

Първото заседание на работната група е проведено на 9 декември 2008 г. в Министерството на икономиката и енергетиката, като тогава са анализирани всички постъпили предложения от кандидат-инвеститорите.

Комисията е разгледала офертите на СМАРТ Груп, Интертръст Холдинг БГ АД, Екометалинженеринг ЕООД, ML Moran (Чехия) и AT Kearney (Германия), Lavfer S.f.A. (Италия), Проминвест SA (Русия).

Била е поискана допълнителна информация по предложението на СМАРТ Груп, но до този момент такава не е предоставена, уточняват от икономическото ведомство.

Представителите на МИЕ и синдикът на комбината са в активен диалог и с ръководството на бразилския металургичен гигант CSN, който също проявява интерес към "Кремиковци".