Един от сепаратистките лидери на самопровъзгласилата се „Донецка народна република " - Александър Ходаковски, потвърди, че проруските сепаратисти са разполагали със зенитно-ракетен комплекс „Бук", предадоха информационните агенции.

Според американското разузнаване, точно с такава система е изстреляна ракетата, свалила малайзийския „Боинг".

В интервю за агенция „Ройтерс" Ходаковски заяви, че  арсеналът на сепаратистите действително е разполагал с комплекс „Бук".  По думите му е възможно системата да  е доставена от Русия, а след това да е прехвърлена обратно през границата, за да не може да бъде използвана като улика.

Ходаковски обвини киевските власти, че с действията са си провокирали използването на „Бук". Според него, самолети на украинската авиация са прелитали в района.

Междувременно агенция „Униан" съобщи, че  лидерът на руската Либерално-демократическата партия Владимир Жириновски е обещал на проруските сепаратисти в Донбас цялата необходима им подкрепа, на високо ниво.

От запис на телефонен разговор между Жириновски  и генерал Владимир Антюфеев, който нарича себе си вицепремиер и министър „по силовите въпроси" на самопровъзгласилата се „Донецка народна република", става ясно, че сепаратистите са притеснени от настъплението на украинските военни. Антюфеев се оплаква от натиска, на който са подложени позициите на сепаратистите и моли за  всестранна подкрепа, особено политическа, "на най-високо ниво".

„Въпреки активната ни съпротива, няма да удържим още дълго. Разчитаме на политическата ви подкрепа - Вашата и на политическата Ви партия. Необходима е намеса на най-високо ниво." - казва Антюфеев.

От своя страна Жириновски обещава да окаже не само политическа, но и всякаква друга помощ.