Около 500 души протестират на пътя София-Русе срещу решението за спиране на строителството на АЕЦ „Белене", съобщи БНР. Протестът, започнал в 14 часа, е организиран от инициативния комитет „Аз не се отказвам от Белене, а ти?".

Протестиращите са се разположили край плевенското село Българене, но не са блокирали пътя. Тежкотоварните автомобили с клаксони подкрепят протестиращите, които са предимно млади хора от общините Белене, Плевен, Свищов, Никопол, Гулянци, Павликени и Левски.

Протестиращите издигат лозунги: "Аз искам да живея и работя в България", "Ние сме за АЕЦ "Белене", "Искаме референдум за атомната електроцентрала". Протестът е мирен. За около 2-3 минути протестиращите спират преминаващите автомобили и обясняват защо искат да продължи строителството на електроцентралата като раздават и листовки.

По думите на Красимир Тодоров от Инициативния комитет "Аз не се отказвам от АЕЦ "Белене", а ти", който е и член на общинския съвет в Белене, тази форма на протест е ясно изразена гражданска позиция и нещата трябва да се случват като гражданите да изразяват своето мнение пред обществото. Той посочи, че настояват правителството да ревизира взетото решение, което е в пълен разрез с историята до момента и е парадокс в междудържавните отношения на две държави. Ние смятаме, че едно правителство няма право да отменя междудържавен договор

Протестът преминава при добра организация и ще продължи още до 16 часа.