Премиерът на Северна Ирландия Питър Робинсън подаде оставка. Това обяви самият той, предадоха световните информационни агенции.

Временно той ще бъде заместван на поста от финансовия министър Арлийн Фостър от неговата Юнионистка партия. Тя ще заема известно време и двата поста, "за да не се позволи на републиканци и националисти да вземат опасни решения". Всички министри от неговата партия, с изключение на един, напускат съствата на кабинета. Британското правителство има правомощията да разпусне парламента и да даде възможност на партиите да преговарят, добави още той.

Решението му идва заради политическата криза в страната, усложнена от Ирландската революционна армия. ИРА се опитва да провали мира там. Това заяви той в съобщението, с което обяви и оттеглянето си. Ако коалиционният кабинет се разпадне, това ще върне директното управление на Лондон в автономията.

Ирландският външен министър Чарли Фланаган коментира новината с предупреждението, че Белфаст рискува постигнати с много усилия изстрадани резултати и призова властите да не позволяват това да се случи.