Действащият председател на ОССЕ Дидие Буркхалтер, който е и президент на Швейцария, смята, че изборите в самопровъзгласилите се  Донецка и Луганска република допълнително ще затруднят изпълнението на споразумението от Минск, предадоха информационните агенции.

В позиция на Буркхалтер, разпространена късно снощи, се изразява съжаление, че усилията на тристранната контактна група между ОССЕ, Украйна и Русия за провеждане на видеоконференция с  представители на самопровъзгласилите се републики не са постигнали желания резултат, тъй като сепаратистите не са приели да участват в  разговорите.

„Протоколът от Минск предвижда провеждане на предсрочни избори в определени райони на Донецка и Луганска област в съответствие с украинското законодателство. Това беше направено в отговор на исканията за по-голяма децентрализация, която би създала предпоставки за съвместни усилия за възстановяване на мира в Източна Украйна." - се казва в изявлението на председателстващия ОССЕ.

Той отбелязва, че е постигнат известен резултат в изпълнението на договореностите от Минск, особено по отношение на прекратяване на огъня, децентрализацията и освобождаването на пленниците, което е довело до намаляване на насилието.

Същевременно Буркхалтер подчертава, че много от текстовете на споразумението все още не се прилагат.

По думите му, при срещите през последните три дни специалната представителка на ОССЕ Хайди Талявини е заявила, че са необходими допълнителни усилия за прилагане на всички текстове от документа от Минск, включително пълно и трайно прекратяване на огъня, обезопасяване на руско-украинската граница, освобождаване на всички задържани, пълно  възстановяване на районите на конфликта.