Последно:
По разпореждане на министър Джевдет Чакъров тази нощ в "Кремиковци" ще има екип от експерти на РИОСВ-София и на Изпълнителната агенция по околна среда с мобилна измервателна станция заради започващо спиране на мощности. Те ще следят за спазването на всички мерки за обезопасяване на инсталациите и на аварийните планове с цел да не се допусне опасност за здравето на хората и околната среда.

Оперативното ръководство на „Кремиковци" е взело решение за спиране на работата на доменните пещи.

Поетапното извеждане на агрегатите от експлоатация започва днес, съобщиха от комбината.

Поради липса на суровини и с цел недопускане на аварийни ситуации ръководството на „Кремиковци" пристъпи към поетапно извеждане от експлоатация на Доменни пещи N 1 и N 3 и на Коксохимичните батерии, гласи изявление, разпространено от пресцентъра на комбината.

С помощта на държавните органи и доставчици дружеството разполага с достатъчни енергоносители за нормалното протичане на операцията, съобщиха от "Кремиковци".

На митинг-шествие срещу разрухата и унищожението на „Кремиковци" призовават в съвместно обръщение към работниците от ръководствата на КНСБ и КТ „Подкрепа" в комбината.

Най-богатият украинец - депутатът Ринат Ахметов, собственик на водещата финансово-промишлена група СКМ (Систем Кепитал Мениджмънт) и футболният клуб Шахтьор, може да е следващият спасител на "Кремиковци".

Олигархът, чието състояние се оценява на над 30 млрд. долара, по данни на украйинските медии, може да поеме комбината.

Представители на най-богатия украински бизнесмен и депутат Ринат Ахметов се срещат днес със синдиците на „Кремиковци", за да обсъдят възможността компания на милиардера да влезе като оператор в нашето предприятие. Това съобщи Людмил Павлов, лидер на КТ „Подкрепа" в завода.

Синдикалистът каза още, че "Булгаргаз" е изпратил писмо до предприятието, че доставката на "синьо гориво" ще бъде прекратена на 1 ноември.

По информация на Людмил Павлов заводът продължава да работи с получените в края на миналата седмица суровини. Постъпило е и искане до бившия собственик Валентин Захариев за доставка на още 1 500 тона въглища.

През миналата седмица Митал бе в по-изгодна позиция за покупка на „Кремиковци", спрямо украинския бизнесмен Константин Жеваго.

"Арселор Митал", собственост на Лакшми Митал, по-големият брат на Прамод Митал, съобщи през април, че компанията има интерес към покупка на 71 на сто от дружеството.

"Арселор Митал" обяви, че ако успее в наддаването ще обедини усилията на българската компания с голямата мина за желязна руда, която притежава в Криворож в Украйна и откъдето може да транспортира руда за България.

Заради финансовата криза един от най-засегнатите е именно "Арселор Митал".
Според икономически анализатор, говорил пред The Times, най-драстично е намаляването на богатството на фамилия Митал. Лакшми Митал и семейството му са се простили с 20 млрд. паунда за последните пет месеца.

58-годишният индийски бизнесмен, който стои зад 43% от "Арселор Митал", имаше 27.7 млрд. паунда през миналата година и заемаше първо място в списъка на британските милиардери.

Зам.-министърът на икономиката и енергетика Нина Радева коментира, че при създалата се ситуация ще е много трудно да се намери инвеститор за "Кремиковци".

"Потвърждавам информацията за спрените доменни пещи. Действително ръководството на "Кремиковци" е поставено пред изключително тежка суровинна недостатъчност и за това е взело решение за постепенно спиране и консервация на агрегатите.

Министерството на икономиката и енергетиката се ангажира да осигури всички необходими суровини за безопасното извеждане от експлоатация на агрегатите в "Кремиковци".