Националният исторически музей (НИМ) възнамерява да предложи за национален паметник на културата римска пътна станция, намираща се по пътя Дунав - Троян - Троянски проход - Пловдив - Бяло море. Това съобщава директорът на музея проф. Божидар Димитров в съобщение до медиите.

Археологическите разкопки на НИМ са започнали преди седмица. Пътната станция е първият обект, по който работи доц. д-р Иван Христов. Шефът на НИМ предлага още римската пътна станция да бъде заздравена и частично реставрирана. Целта е не само да се запази по-добре, но и да се превърне в обект на международния туризъм.

От НИМ припомнят, че римските пътни станции играят ролята на съвременните бензиностанции с мотели зад тях. Това означава, че изминалите дневния си преход от около 30 км коли с конна тяга могат да спрат, да нахранят конете, да им дадат почивка, а също и обслужващият персонал и пътниците да преспят през нощта.

Предполага се, че римската пътна станция при Троян ще се окаже една от най-големите и най-добре запазени и най-луксозната в България. Според археолога Иван Христов тя заема 500 кв. м площ. Стените й са запазени на височина 2 метра. В пода й има тръби на хикокауст (антично парно отопление). Пътниците са имали и други удобства. В едно от помещенията има и голям плувен басейн, посочват още от НИМ.