Всички, които подкрепиха този закон, заслужават да бъдат специално отбелязани за куража им. Очевидно да се направи сериозна стъпка в борбата с корупцията не е леко. Това заяви вицепремиерът Меглена Кунева в сутрешния блок на БиТиВи ден, след като в четвъртък парламентът отхвърли антикорупционния закон.

Това, че антикорупционният закон не мина още на първо четене, е безпрецедентно, каза Кунева. Тя изрази учудването си от решението на Патриотичния фронт, които не са дали никакви заявки, че няма да подкрепят закона. По думите ѝ, решението на АБВ е част от цялостната им политика за смяна на позиции.

На въпрос кое е променило позицията им, тя отговори: „Интересът им най-вероятно. Те имат своя политически интерес, а колко дълбоко той се корени в страха от това да направим решителна крачка в борбата с корупцията, нека обществото пита". 

„Нека да ви кажа нещо за следващите 3 месеца, в които ще се работи по закона за антикорупцията. Щом аз се занимавам с това, той няма да бъде по-слаб. В противен случай, ако законът е по-слаб от това, което в момента се предлага, аз ви гарантирам, че "Движение България на гражданите" и целият Реформаторски блок няма да го подкрепят", допълни още Меглена Кунева.

Според нея отхвърлянето на закона на първо четене показва кой има ясно изразена воля за борба с корупцията.

На въпроса чувства ли се унизена, Кунева отговори: "Напротив, аз смятам, че това, което направихме с този закон, показа кой има воля да се бори със закона. Унизи се българският парламент, защото при един фрапиращ въпрос, който е на дневен ред, българският парламент каза: „Това не ни нтересува". Една част от изказванията бяха, че щяла да се създаде политическа полиция, представете си, с борбата с корупцията, че това щяло да бъде Гестапо и т.н. Аз съм на страната на добрите".

Да се каже, че органът по корупция е Геспато е пълен абсурд. Анонимният сигнал беше голяма сфера на несъгласие, коментира Кунева.

"АБВ прояви колебание по много от въпросите и сменя бързо позициите си. Смени ги за дълга, смени ги още няколко пъти, последно за промените в Конституцията.

Ако това е просто игра на мускули и да се види, че реформаторското мнозинство, съставено от ГЕРБ и Реформаторския блок зависи и трябва да дава някакви концесии на АБВ, според мен това е грешна политика. Така не се прави", допълни вицепремиерът.

В момент, в който има огромен проблем в нашето общество, има проблеми с политици от АБВ, подозрения откъде идват парите, да не се подкрепи този закон е манифестиран израз на страха, заяви още Кунева. 

Тя беше категорична, че няма намерение да отстъпва по нито един пункт. Има много силна съпротива срещу борбата с корупцията.

"Това действително поставя страната ни в много лоша ситуация, включително и отговорността на правителството, защото утре, когато започне оценка на страната ни, няма да се каже: „Парламентът не се справи", ще се каже: „Българското общество няма воля" и „Министерският съвет не може да се пребори с корупцията".

Ако това е опит да се дестабилизира правителството, действително ГЕРБ и реформаторският блок трябва да направят много сериозна оценка на ситуацията и да видят кои са истинските приятели и при какви случаи", коментира Кунева.