„Кремиковци" не може да бъда ликвидирано и постигнахме категорично съгласие за това, каза министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров след срещата си със собственика на комбината Прамод Митал.

Разговорите за продажбата на Кремиковци не са завършили, подчерта Димитров и изрази надежда в близките часове да приключат.

Той поясни, че не се водят разговори директно за продажбата на „Кремиковци", а за „Финметал холдинг", който държи 70 % от Кремиковци.

Петър Димитров категорично заяви в присъствието на Митал, че нямат различия, че не се водят разговори със структури, възнамеряващи да ликвидират комбината със спекулативна цел и че няма да бъде допуснато затварянето на Кремиковци.

Димитров отказа да съобщи кои и колко са кандидат купувачите, само каза, че се преговаря с повече от един, като един от кандидатите е установил контакт с правителството - Константин Жеваго.

Той е изпратил няколко предварителни гаранционни писма за инвестиционните си намерения, съобщи Димитров и уточни, че с други кандидати членове на правителството не са разговаряли.

В проведен телефонен разговор с Константин Жеваго, министър Димитров е заявил, че държим да се намери стабилна форма за гарантиране от него на плана за жизнеспособност на комбината

Дали това ще са гаранции от първокласна банка или друга форма - това ще бъде дискутирано със самия Жеваго, който пристига утре, каза Димитров.

Той съобщи още, че купувачът на „Финметал" ще наследи задължението да инвестира в Кремиковци включително за екологични ангажименти сумата от 120 - 140 млн. евро.

Прамод Митал така и не се съгласи да даде изявление пред журналистите, като след кратката пресконференция побърза да си тръгне.