Държавният секретар на САЩ Хилъри Клинтън призова руското правителство „да изтегли руските войски от Абхазки и Цхинвалски регион на Грузия". Клинтън заяви това в Батуми по време на заседание на комисията по стратегическо партньорство между САЩ и Грузия, съобщи Итар-Тасс.

Призоваваме властите в Русия в пълна степен да изпълнят споразумението за прекратяване на огъня между Грузия и Русия от 12 август 2008 година, включително положенията в документа, които предвиждат изтеглянето на руските войски от Абхазки и Цхинвалски регион и връщането на тези войски към позициите, на които те са се намирали преди август 2008 г." подчерта тя.

Клинтън пристигна вчера вечерта в страната и ще остане до 6 юни, когато ще замине за столицата на Азербайджан Баку.

Тези срещи са създадени в рамките на подписаната през януари 2009 година Харта за стратегическо партньорство между САЩ и Грузия. През юни 2009 година бяха сформирани работни групи по редица въпроси - отбрана и сигурност, енергетика, икономика и търговия, демокрация и отношения между държавите.

Резултатът от кратката война между Русия и Грузия през август 2008 г. е решителна победа за Москва и признаване на Абхазия и Южна Осетия за независими държави от страна на Русия.