Шестият син на либийския лидер Муамар Кадафи - Сейф ал-Араб, бе погребан вчера, а траурната церемония бе „ръководена" от неговия по-стар брат Сейф ал-Ислам.

Да се простят със Сейф ал-Араб дойдоха повече от 2000 либийци. Участниците в траурното шествие носеха зелени знамена, бяха разпънали лозунги лозунги в подкрепа на либийския полковник.

Самият Муамар Кадафи и съпругата му не присъстваха на погребението на Сейф ал-Араб и трима от внуците на полковника.

Припомняме, Сейф ал-Араб и трима от внуците на Кадафи загинаха на 30 април при атаки на самолети на НАТО. Жертва на коалиционните удари станаха приятели и съседи на либийския лидер.

Припомняме, от средата на месец февруари в Либийската Джамахирия започнаха масови протести срещу повече от 40-годишното управление на полковник Кадафи.

На 17 март Съветът за сигурност на ООН прие резолюция за установяването на зона, забранена за полети над Либия. На 19 март започна и коалиционната операция „Одисея Зора" срещу Либия, в която се включиха Великобритания, Франция, САЩ, Канада, Белгия, Италия, Испания, Дания, Норвегия.

В края на месец март ръководството на операцията в Либийската Джамахирия бе поето от силите на НАТО. Целта на операцията е обезпечаване на ембаргото за доставка на оръжия, както и на безпилотна зона и защитата на местното население.