Столичният общински съвет упълномощи ръководството на „Топлофикация - София" да продаде вземанията си към Корпоративна търговска банка (КТБ) на лица, които имат дълг към банката. Председателят на финансовата комисия в местния парламент Орлин Алексиев обясни, цитиран от БНР, че за три години без лихва длъжниците на КТБ ще могат да върнат парите на столичното дружество. По думите му столичния ТЕЦ има 93 млн. лева депозит в КТБ.

„Това означава на практика тези пари, които „Топлофикация" има блокирани в КТБ, да бъдат цесирани с такива, които имат задължение към тази банка", разясни Орлин Алексиев. Столичния общински съвет предлага 100 % от задълженията да бъдат разменени, като дават максимален срок на изплащане три години, при това безлихвено.

Според Алексиев няколко клиенти бяха могли да проявят интерес.

Комисиите по финанси и бюджет и стопанска политика ще бъдат натоварени от Общинския съвет да одобрят договора.

„Вече е ясно, че трябва да търсим спасение на тази пари по този начин. Смятам, че това е максимално възможното решение, иначе просто трябва да се наредим на опашката на кредиторите и да чакаме продаване на активите", коментира още председателят на финансовата комисия в Столичния общински съвет.