Протестиращите земеделци имат готовност с 500 машини да влязат в София довечера. За да не затрудняват движението, тракторите щe пристигнат в столицата след 21.00 часа тази вечер.
Междувременно стана ясно обаче, че столичната управа е разрешила само 170 от машините да се разположат в центъра.

Основната част ще бъдат позиционирани на пл. „Св. Александър Невски", малко машини ще има и пред парламента.

Столична община разреши влизането на 170 трактори в София
Oще...

Това заяви пред news.bg Христо Цветанов от Асоциацията на зърнопроизводителите в България. Той уточни, че става дума само за трактори, няма да има комбайни и друга земеделска техника.

Междувременно стана ясно, че протестният митинг ще се проведе на пл. „Александър Невски" от 12.00 до 17.00 часа утре, предвидено е шествие до Министерски съвет и обратно. Протест ще има и вдругиден.

Около 300 машини се придвижиха още петък и в момента са на Ботевградско шосе. 500 машини ще бъдат извън София, а съгласно плана на Столична община 170 от тях ще влязат в центъра на столицата.

Тази вечер машините ще бъдат събрани на Ботевградско шосе - на входа откъм Ботевград за София. Машини идват от Свищов, Велико Търново, Бургас, Сливен и Пловдив. Стопаните са получили разрешение за протеста и имат готовност да останат с машините си до четвъртък.

Междувременно, зърнопроизводителите обвиниха в декларация до медиите едностранно вицепремиера Симеон Дянков за протестите си.

По думите им, в опитите за намиране на решения и изход от ескалиращото напрежение, министър Мирослав Найденов и председателят на Парламентарната комисия по земеделие и гори Десислава Танева предложили решение, което да бъде прието от земеделските производители. Министър Дянков обаче, заради лично отношение към сектора и към министър Найденов, го отхвърлил.

Недопустимо е вицепремиер да се отказва от подписа си; недопустимо е да се използват предизборно хората, произвеждащи хляба на България; недопустимо е да не се намерят сили за диалог, посочват още земеделците.

Никой не е по-голям от хляба. Ние, земеделците сме между земята и хляба. Не сме „зърнари", ние сме производители на народни блага, допълват в декларацията.

Според тях единственият работещ сектор в България е наказан в Бюджет 2012 , като не са заложени средствата, договорени и подписани нееднократно.

Земеделците подчертават, че са наказани и от природата с незапомнена суша, като са компрометирани 10 млн. дка пшеница, 3 млн. дка ечемик, 2,500 млн. дка рапица.

Всичко това втвърдява нашите позиции. Очертават се загуби за стотици милиони. Интересите и работата на хиляди работещи в земеделието станаха заложник на междуличностни отношения в правителството, добавят още зърнопроизводителите.

Те са обидени от арогантно отношение към сектора, както и от това, че са наричани „терористи", „рекетьори", „зърнари".

Междувременно, зърнопроизводители блокираха ГКПП "Дунав мост".
В 12.00 часа около 100 селскостопански машини тръгнаха от стоянката си на междунарoдния бул. "България" към кръговото кръстовище. Пред тях вървяха пеша към 50 зърнопроизводители.

Първата обиколка машините направиха за около 20 минути. Така те спряха движението и по международния булевард "България", бул. "Тутракан" и главния път за Силистра, като се образуваха колони от автомобили. В момента машините правят своята втора обиколка.

"До 14 часа ще направим и трета, с която ще приключи днешният протест", каза координаторът на протеста Иван Караиванов.

По-рано днес протестиращите зърнопроизводители се отказаха от блокада на "Лесово", но ще спрат движението до него.

Граничният пункт "Капитан Андреево" остана отворен, докато организаторите получат разрешително за протест, съобщава БНР.

Над 50 селскостопански машини потеглиха от пловдивското село Труд за София. Към протестиращите зърнопроизводители от района ще се присъединят техни колеги от Пазарджик. Тракторите няма да се движат по автомагистрала Тракия, а по стария път за София.
Зърнопроизводителите ще се съберат по обед с колегите си от други части на страната на Ботевградско шосе край столицата, за да се включат в запланувания за утре протест .

Зърнопроизводители от Враца, Видин и Монтана вече са край Ботевград.

70 трактора на земеделски производители от Сливен и Бургас, които бяха спрени в четвъртък в района на град Гурково също потеглят за София.

Утре техниката ще премине по Ботевградско шосе, след това през моста „Чавдар", „Дондуков" и ще стигне до „Александър Невски".  От храм-паметника до Министерския съвет ще премине протестно шествие.

Причината за стачката е фактът, че в гласувания на първо четене проект на Бюджет 2012 са заложени с 230 милиона лева по-малко в сектор „Земеделие".
В подписаната месец преди изборите финансова рамка  между кабинета и големите браншови организации обаче, беше заложено в сектора да влязат 570 милиона лева.

Финансовият министър Симеон Дянков публично се отказа от подписа си под документа и дори предупреди стопаните, че ако излязат на протест и блокират страната, предвиденият за тях бюджет може да бъде намален още.

В отговор зърнопроизводителите поискаха незабавната му оставка.