Белград ИЗВЪНРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ НА ЗАПАД ОТ БЪЛГАРИЯ

От последния час: Извършителите са били трима в сини гащеризони с жълти надписи по тях. Стреляно е през прозореца на третия етаж на сграда, намираща се на 200 метра от мястото, където Джинджич е излезнал от колата. Единият е бил въоръжен с карабина с оптически мерник, а другите двама с пистолети.
Арести - В хода на операцията по издирване на заподозрените за разстрела на Джинджич, в Белград са арестувани бившия шеф на службите за сигурност Йовица Станишич и бившия командир на спецчастите за борба с терорзма Френки Симатович. Това съобщава агенция Фонет, цитирана от РИА “Новости”. Информацията на източници от демократичната опозиция в Сърбия.
До момента са задържани 40 души от Земанския клан, съобщи вътрешният министър на Сърбия Душан Михайлович.
Всички подозирани за разстрела на премиера Джинджич се арестуват, а тези, които окажат съпротива, ще бъдат ликвидирани, подчерта силовият министър.

<<<Откриват сходство между разстрелите на Илия Павлов и Джинджич>>>

По-рано, вицепремиерът Жарко Корач е заявил пред белградското радио Б92, че вече има десетки арести на хора пряко свързани с убийството на Джинджич от земанския клан.

Разбра се също така, че погребението на сръбския премиер ще бъде в събота - 15 март, а тялото му ще бъде положено в "Алеята на великаните", място където лежат най-видните и именити сръбски личности.

Опелото ще отслужи лично сръбският патриарх Павле в храма "Св. Сава".

Зад убийството на премиера Зоран Джинджич стои така нареченият клан Земан, се казва в изявление на сръбското правителство. Ръководител на престъпната групировка, е и бившият шеф на полицията Милорад Лукович.

Заедно с неговото име се разследват и още 20-на имена на заподозрени.

Коментари: Джинджич - най-непопулярния политик в Сърбия

Руски депутат: Джинджич беше обречен

Убийството на Джинджич е опит на тази групировка да стопира борбата с организираната престъпност, се казва още в правителственото изявление.

“Земанският клан” е една от най-влиятелните местни групировки. В състава й влизат около 200 престъпника, като 20 от тях са сред най-могъщите в Сърбия. Вече са издадени заповеди за арести на десетки от тях, на които са приписвани всички “големи и показни” убийства на сръбски политици и бизнесмени за последните 10 години.

Хроника-Убийствата на Балканите

Сръбското правителство обяви и мерките, които се предприемат в рамките на извънредното положение в страната. Администрацията на изпълняващата длъжността президент на Сърбия Наташа Мичич разпространи правилата, които трябва да спазват сръбските граждани.

В указът се подчертава, че ще бъдат суспендирани някои от демократичните права на гражданите. Полицията получи право да арестува заподозрени в заплаха за сигурността на републиката за срок от 30 дни, без право на адвокат.

ЗоранВътрешният министър може да ограничава свободата на придвижване на граждани и събирането им на големи групи, както и влизането и излизането от определени помещения.

Агенцията по сигурност и информация може да нарушава правото на тайна в кореспонденцията на граждани и юридически лица.



УБИЙСТВОТО - 12 март, 2003 г., 14.00 ч (българско време)

Извънредно положение в страната обяви временно изпълняващият длъжността президент на Сърбия и Черна Гора Наташа Мичич.
Вицепремиерът Небойша Чович поема управлението на кабинета след показния разстрел на премиера Джинджич.

Сръбският премиер Зоран Джинджич е прострелян днес в 14.00 (българско време), докато е влизал в сградата на Министерския съвет в Белград, съобщи източник на полицията, цитиран от Ройтерс. Той е откаран веднага в болница, където по-късно почива от раните си. Мъртъв е и близкия съратник на Джинджич Боре Сталич, ексминистър на съобщенията и зам. председател на Демократическата партия. Двамата бодигарда на Зоран Джинджич са ранени.

мястотоОт последния час: ОТКРИХА ДВЕТЕ ПУШКИ - снайпери, с които е стреляно по Джинджич и придружаващите го. Те са намерени на покрива на отсрещна сграда, от където най-вероятно са произведени изстрелите.

Летище Белград е затворено и не се знае кога ще функционира отново, съобщават сръбските медии. Центърът на Белград е блокиран, проверяват се всички автомобили особено луксозните. В ход е спецоперацията подготвяна за подобни случаи под кодовото име "Вихър".

Сърбия поиска помощ от българското МВР

Белградското радио Б-92 уточнява, че Джинджич е прострелян в корема и гърба в двора на сградата, помещавана от сръбския кабинет. Според радиото нападателите са били двама и са задържани от полицията, но това по-късно е опровергано от информацията, че стрелецът е избягал.



Припомняме, че убийството на сръбския премиер става само броени дни след разстрела на един от най-богатите хора на Балканите, президентът на MG-Корпорация Илия Павлов.

На специален брифинг в българското външно министерство беше заявено, че няма никакви основания да се свързва убийството на Павлов с това на сръбския премиер.

От последния час: Дълго време сведенията бяха противоречиви - световните агенции, както и някои политически кръгове в Белград, близки до Джинджич съобщиха за неговата смърт, но от белградската болница информациите гласяха, че лекарите все още се борят за живота му. Агенциите уточняват, че тялото на Джинджич е било прието вече безжизнено в болницата. Около два часа след бруталния разстрел и официален Белград съобщи за смъртта на сръбския премиер.



БелградБалистичната експертиза установи, че е стреляно от голямо разтояние, най-вероятно със снайпер, а при спешната операция от тялото на Джинджич са извадени два голямокалибрени куршума от карабина.

Джордж Буш: Джинджич смяташе, че бъдещето на Сърбия е свързано със Запада

Воислав Кощуница: Явно престъпността е навсякъде в Сърбия

Президентът на Хърватия Месич: Убийството на Джинджич е лудост

Георги Първанов: Джинджич оглавяваше Сърбияв най-трудните моменти

Кметът на София Стефан Софиянски, близък приятел на Джинджич: Убийството на Джинджич е политическо

Сергей Станишев: Убийството на Джинджич е недопустимо

Пламен Панайотов: Джинджич бе символ на демокрацията в Сърбия

Шефът на управлението за национална сигурност към вътрешното министерство ген. Сретен Лукич спешно е напуснал заседанието на комисията по сигурност, като е заявил, че "има извънредна ситуация".

БелградВ момента се провежда извънредно заседание на кабинета.

Полицията веднага обяви една от предварителните версии, свързвайки разстрела с провежданите от сръбското правителство антикорупционни разследвания. Парламентаристи предричат сериозна политическа криза след това убийство. Според други предположения зад разстрела стои сръбската мафия, която е особено недоволна и обезпокоена от строгите мерки, предприети от Джинджич в борбата срещу престъпността.

Припомняме, че през февруари тази година срещу Джинджич отново е било извършено покушение.