След три седмици ремонтни дейности, "Софийска вода" успешно отстрани аварията на колектор под столичния булевард "Христофор Колумб".

Движението по пътния участък ще бъде възстановено от утре, събота 25.04. 2015 г.

Припомняме, на 8 април пропадане на земна маса, което засегна и пътното платно блокира движението по столичния булевард "Брюксел" на разклона с булевард "Христофор Колумб". В продължение на целите ремонтни работи движението към квартал "Дружба" беше затруднено.

От "Софийска вода" обясняват причината за аварията, че при връзката между стръмен и полегат участък в следствие на силата на водата с времето се бе образувал отвор в дъното на канала, през който е изнесена земна маса.

Екипите на компанията са срещнали сериозни затруднения при достигане до колектора - много от ревизионните отвори на каскадата са били затрупани още през 70-те години, когато е асфалтиран този участък от пътя. Някои отвори са се намерили на около 1 метър под нивото на пътя, други на дълбочина над 2 метра.

По време на Великденските празници две ревизионни шахти са изградени до нивото на пътя, за да могат да бъдат достъпни за преглед. Също така беше изпълнен специален отвор с диаметър от 2 м, за да е възможно ефективното доставяне на строителни материали за ремонта на компрометирания участък.

Строителните дейности са се извършвали изключително под земята, по дъното на колектора. Приложени са сложни инженерни решения за отклоняване на отпадъчните и дъждовни води, които се събират в съоръжението от различните части на ж.к. „Младост". Целта бе осигуряване на пълна безопасност на работещите по строежа.

Откритата авария при проактивната рутинна дейност на екипите на по ВиК съоръжението предотврати създаването на условия за възникване на сериозни инциденти  по тази оживена артерия на столицата, заявяват от "Софийска вода".

Ремонтът на съоръжението е струвало на дружеството 160 000 лева. Възстановената функционалност на колектора гарантира надеждната му работа.