Военното крило на Хамас е започнало мащабна кампания по залавянето на палестинци, които за сътрудничели на израелското разузнаване в Ивицата Газа.

Toва съобщи АП, позовавайки се на източник от организацията. През нощта са арестувани петима души, заподозрени във връзки с Израел.

Акцията беляза края на двумесечната амнистия на заподозрените в предателство, а преди три месеца двама души бяха екзекутирани след като бяха признати за виновни от военен трибунал.

Според цитирания представител на Хамас арестуваните през тази нощ лица също ще бъдат изправени пред съда, като „няма да бъде проявена милост към хората, които са ни шпионирали".

Предателството се счита за огромно прегрешение от палестинското общество, но въпреки това вътрешното разузнаване на Израел (Шин Бет) има добре изградена мрежа от информатори на Западния Бряг, Ивицата Газа и източен Йерусалим.

Най-често палестинците биват изнудвани или им се предлагат пари и облаги, за да сътрудничат на еврейската държава.

През април Хамас екзекутира двама предатели, като надупчените им от куршуми тела бяха захвърлени пред болница в Газа. Това беше първата официална употреба на смъртното наказание от идването на ислямската групировка на власт преди три години.

Според правозащитни организации, военните трибунали използват показания, изтръгнати чрез мъчения, а по време на израелското нахлуване в Газа през миналата зима много заподозрени в сътрудничество с противника вероятно са били убивани без съд и присъда.